Căminele studențești din Cluj au fost modernizate în această vară și își deschid porțile pentru noul an universitar.

Studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca vor avea cele mai bune condiții de cazare în cămine. Ei vor avea la dispoziție camere cu patru paturi, iar doctoranzii cu două, însă toate cu băi proprii. Peste tot unde a fost nevoie s-au făcut renovări, inclusiv cantinele fiind modernizate în această vara.

UTCN are un total de 4926 de locuri în cele 5 cămine din Observator și două din campusul Mărăști. Între 150 și 250 de lei pe lună costă un loc de cazare în cămin, diferența de preț fiind făcută de condițiile oferite.

Reprezentantul Universității, Mirela Botan, spune că, deși numărul solicitărilor depășește posibilitățile de cazare, în general, până la sfârșitul lunii octombrie, se onorează cam toate cererile, pentru că mulți studenți renunță pe parcurs la locul din cămin.

Nu există cameră nemodernizată, atât în complexul Mărăşti cât şi în cel din Observator. Fiecare cameră a fost igienizată. Nu există cameră fără baie proprie, s-a investit în instalaţiile sanitare şi au fost reabilitate şi acestea. Campusurile au internet propriu. Studenţii care vor fi cazaţi în campusul din Observator vor beneficia de un teren de sport integral reabilitat, în care s-a schimbat gazonul în totalitate. (Mirela Botan)

La Universitatea Tehnică, repartiția în cămine va începe în 27 septembrie cu studenții anului întâi și va continua următoarele zile cu ceilalți ani. Mai mult, pentru a se evita cozile care se produc la cazare, fiecărui beneficiar al unui loc în cămin I se transmite și ora aproximativă la care va fi cazat, nu doar ziua în care trebuie să vină pentru cazare.

Și Universitatea Babeș-Bolyai a modernizat în această vară o parte dintre spațiile de cazare. Aproximativ 6000 de locuri de cazare poate oferi această universitate, în cele 17 cămine pe care le deține.

Camerele sunt de 2, 3 și 5 paturi, însă cele cu mai mulți studenți au doar băi și bucătării comune și, în funcție de condiții, prețurile variază între 100 și 220 de lei.

Numărul cererilor de cazare se păstrează mare, aproximativ 3000 de tineri rămânând, constant, fără loc la cămin.

Purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Morar, arată că încă de acum câțiva ani Universitatea a cerut Ministerului Educației aprobare pentru construcția unor noi cămine, dar, deși investiția urma să se facă din fonduri proprii, până acum nu a venit un răspuns favorabil.

NapocaNews