Clujenii consideră că prezenţa străinilor este benefică pentru oraş, arată datele unui sondaj Eurostat efectuat în 79 de oraşe europene.

Prezenţa străinilor este văzută în general ca pozitivă de participanţii la sondaj, însă clujenii conduc detaşat la acest capitol între europeni.

„În 57 de oraşe, cel puţin 70% de participanţii la sondaj au fost de acord că prezenţa străinilor este bună pentru oraş. Cel mai ridicat nivel se înregistrează în Cluj-Napoca (91%) şi Copenhaga (90%), iar cel mai scăzut în Istanbul (55%), Atena şi Torino (toate cu 53%) şi Ankara (52%)”, arată datele sondajului Eurostat.

La întrebarea dacă străinii sunt bine integraţi, numai în 7 oraşe cetăţenii au fost de acord în proporţie de peste 70%, iar în 33 de oraşe procentul a fost de sub 50%. Cel mai ridicat procent de cetăţeni care au fost de acord că străinii sunt bine integraţi în oraşul lor se înregistrează în Zagreb (77%) şi Cluj-Napoca (73%).

Rezultatele sunt parte a unei statistici mai ample pe baza unui sondaj referitor la calitatea vieţii, la care au răspuns peste 40.000 de persoane din 79 oraşe europene şi patru metropole în 2015.

Un număr de 8.509 cetăţeni străini locuiau în 2017 pe teritoriul judeţului Cluj, IPJ Cluj. 2.826 de străini provin din state terțe, cei mai mulți din Republica Moldova, Tunisia, Israel, Maroc și 5.683 sunt cetățeni ai Uniunii Europene/SEE, majoritatea din Franța, Italia, Germania, Italia, Spania și Bulgaria.

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe teritoriul României sunt: studii, conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetăţenilor români, UE sau SEE), angajare în muncă, alte scopuri sau stabilirea domiciliului pe teritoriul ţării noastre.

NapocaNews