Iranul i-a convocat sâmbătă noapte pe ambasadorii Olandei, Danemarcei și Marii Britanii de la Teheran, acuzând aceste țări că adăpostește membri ai unor rețele teroriste opozante regimului de la Teheran.

Atentatul comis la parada militară s-a soldat cu cel puţin 29 de morţi şi o sută de răniţi, cei mai mulți fiind membri ai Gardienilor Revoluţiei Iraniene, care defilau. Patru motocicliști înarmați, îmbrăcați în uniforme militare iraniene, au deschis focul asupra personalităților care asistau la paradă și asupra militarilor.

Atentatul a fost revendicat atât de ISIS, cât şi de gruparea insurgentă Rezistenţa Naţională Ahvaz, orașul aflându-se în provincia bogată în petrol Kuzestan, cu 40% populație arabă sunnită,  țintă permanentă a regimului șiit.

Teheranul a acuzat Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, ca țări care i-au sprijinit logistic și i-au antrenat pe membrii celulei teroriste ce au acționat în Ahvaz, iar SUA, Israelul, Uniunea Europeană, de susținere a terorismului. CIA și Mossad au fost creierele, conform acuzelor de la Teheran.

Ambasadorii Olandei, Danemarcei și Marii Britanii au fost chemați pentru că în aceste țări se află înregistrate grupuri opozante regimului de la Teheran.

„Este inacceptabil că aceste grupări nu sunt catalogate drept organizații teroriste de Uniunea Europeană pentru că nu au desfășurat atacuri teroriste în Europa”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, Bahram Qasemi.

Potrivit acestuia, Iranul a cerut guvernelor celor trei țări „să condamne atacul și să extrădeze persoanele care au legătură cu acesta către Iran, pentru a fi judecate”.

NapocaNews