Ministrul italian de Interne Matteo Salvini şi ministrul luxemburghez de Externe Jean Asselborn s-au contrat dur vineri, la Viena, în cadrul unei reuniuni pe tema imigranţilor. Schimbul de replici dintre cei doi s-a lăsat cu o comparaţie nefericită şi o înjurătură nedemnă pentru un astfel de summit.

Liderul extremei drepte italiene Matteo Salvini a stârnit furia şefului diplomaţiei luxemburgheze în cadrul unei reuniuni pe tema imigranţilor. O înregistrare video cu momentul în care Salvini îi compară pe imigranţi cu sclavii şi stârneşte astfel o înjurătură din partea lui Asselborn face înconjurul reţelelor de socializare.

„Avem nevoie de imigranţi pentru că populaţia îmbătrâneşte“, a explicat Jean Asselborn la Viena.

„L-am auzit pe un coleg spunând că avem nevoie de imigranţi deoarece îmbătrânim. Dar eu am o perspectivă total diferită. Cred că sunt la guvernare şi sunt plătit de cetăţeni pentru a-i ajuta pe tineri să reînceapă să aibă copii, nu pentru a aduce tineri africani“, a declarat Matteo Salvini..

În timpul acestei declaraţii, ministrul luxemburghez a fost auzit exprimându-şi nemulţumirea.

Salvini a insistat: „Nu ştiu ce exigenţe sunt în Luxemburg, dar noi în Italia îi ajutăm pe copiii noştri să aibă şi ei copii. Nu să aducă sclavi care să compenseze copiii pe care nu îi mai avem“.

Atunci Asselborn şi-a pierdut răbdarea şi l-a întrerupt: „În Luxemburg,  dragă domnule, avem zeci de mii de italieni care au venit să lucreze la noi, imigranţi, pentru ca voi, în Italia, să aveţi bani pentru copiii voştri, rahat atunci!“.

„Cineva bine-crescut m-ar fi lăsat să-mi închei intervenţia“, a continuat Salvini, care a închis porturile Italiei navelor care salvează imigranţi în largul Mării Mediterane.