Majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene au respins ultima propunere de consolidare a rolului agenției Frontex – controlul frontierelor. Oficial din guvernul Ungariei a spus că propunerea nu este din partea UE, ci a lui Merkel.

Zoltan Kovacs a declarat pentru postul public de știri M1 că propunerea prezentată a venit de la cancelarul german Angela Merkel și nu de Comisia Europeană şi „va însemna practic că statele membre vor trebui să renunțe la o parte din suveranitatea lor„, titrează voiceofeurope.

Acesta a fost motivul pentru care, a spus el, Ungaria și-a prezentat propria propunere președinției austriece a UE, și anume că Frontex ar trebui să preia doar sarcinile unui stat membru de protecție a frontierei dacă țara în cauză este incapabilă sau nu doreste să-și protejeze frontiera Schengen.

În astfel de cazuri, statutul de membru Schengen ar trebui suspendat, a spus Kovacs. Mai mult, el acuză că UE va „încerca să forțeze” propunerea lui Merkel înainte de alegerile parlamentare europene de anul viitor, în efortul de a „elimina” problema migrației din ultima etapă.

 

În altă ordine de idei, Kovacs a declarat că președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut o propunere de excludere a lui Fidesz din Partidul Popular European, în timp ce prim-ministrul Viktor Orban a fost ocupat cu cancelarul austriac Sebastian Kurz. Kovacs a adăugat că această întâlnire a fost anunțată în prealabil.