Vizita pe care presedintele sarb Aleksandar Vucic ar urma sa o faca duminica intr-un sat kosovar populat de etnici sarbi ar putea fi impiedicata de un protest al veteranilor de razboi din Kosovo, care au blocat in acest sens o strada.

Kosovo, care are o populatie de 1,8 milioane de locuitori si este, in principal, populat de etnici albanezi, si-a declarat independenta fata de Belgrad in 2008, la aproape un deceniu dupa ce atacurile aeriene ale NATO au inlaturat fortele sarbe si au oprit represiunea impotriva etnicilor albanezi intr-o contra-insurgenta.

Acum este recunoscuta de mai mult de 100 de natiuni, dar nu de Serbia, Rusia si cinci state UE.

O minoritate a sarbilor ramasi din Kosovo traiesc in enclave mici in zone locuite in principal de albanezi care reprezinta mai mult de 90% din populatia kosovara. Majoritatea sarbilor kosovari locuiesc in zonele nordice din vecinatatea Serbiei si nu recunosc institutiile din Pristina.

„Vucic ar trebui sa-si ceara scuze pentru crimele comise si masacrele din tot Kosovo”, scria pe o pancarta pe drumul spre Banje, blocat de masini si de un camion.

„Vucic nu va trece”, scria pe un altul.

Presedintele sarb le-a spus reporterilor ca va incerca sa foloseasca un drum de ocolire pentru a vizita satul.

Normalizarea legaturilor bilaterale este o conditie esentiala atat pentru Kosovo, cat si pentru Serbia, de a avansa spre obiectivul de aderare la UE.