100 de cireși japonezi oferiți cadou Clujului au fost plantaţi în Parcul Central, în prezenţa lui Fumito Shimizu de la Universitatea Ehime din Matsuyama, Japonia.

Acești pomi aparte au fost oferiți municipiului de Asociația Sakura din orașul Matsuyama. Cireșul Japonez („Sakura”) este un simbol al prieteniei, reprezentând în cultura japoneză renaștere, prospețimea unui nou început, frumusețe și speranță.

Cireșii japonezi au ajuns la Cluj în luna februarie și au fost amplasați într-un solar de carantină în cadrul Staţiunii de Cercetări Horticole Cluj-Napoca, urmând a fi plantați conform recomandărilor specialiștilor, la finalul perioadei de aclimatizare, care durează în mod obișnuit cca. 3 ani. Cireșul plantat vineri, 25 octombrie 2018, a trecut perioada de carantină, numărându-se printre cei 5 aduși în anul 2014.

Au participat și au luat cuvântul Takahiko Watabe – însărcinat cu afaceri externe al Ambasadei Japoniei în România, Masatoshi Sugimori – prorector al Universităţii Ehime, Fumito Shimizu – prof. univ. la Universitatea Ehime, reprezentant al delegaţiei japoneze, Minoru Kadota – preşedintele Asociaţiei Sakura, Radu Şerban – Ambasador al României în Japonia în perioada 2012-2016, Călin Rus – prorector Universitatea „Babeș-Bolyai” și Rodica Frentiu, directorul Departamentului de limbi asiatice al Universității “Babeș-Bolyai”. De asemenea, au fost prezenți membri ai delegației nipone aflată la Cluj cu ocazia Simpozionului Internațional „20 de ani de studii japoneze la Universitatea Babeș-Bolyai”.

NapocaNews