Curtea Supremă din Marea Britanie a hotărât refuzul proprietarilor creștini de o cofetărie din Irlanda de Nord să facă un tort purtând sloganul „Susținerea căsătoriei homosexuale” să fie legal.

Într-un caz înalt care a durat patru ani și a costat contribuabilii britanici £ 150,000 (197.316 dolari), instanța a decis că cofetăria Ashers din Belfast nu a acționat într-o manieră discriminatorie prin refuzul de a face tortul cu topping în sprijinul căsătoriei între persoane de același sex .

Cazul a fost lansat în 2014, când activistul pentru drepturile homosexualilor, Gareth Lee, a dat în judecată brutăria pe motivul discriminării față de orientarea sa sexuală și convingerile politice.

„Această concluzie nu trebuie să diminueze în nici un fel nevoia de a proteja persoanele homosexuale și persoanele care susțin căsătoria homosexuală împotriva discriminării”.

Cofetăria de familie de familie a susținut că sloganul este „inconsistent” cu credința lor religioasă. Bakeria a subliniat însă că nu au avut nimic personal împotriva lui Lee și că ar fi refuzat cererea dacă ar fi fost făcută și de o persoană dreaptă.

„Nu am spus nu, din cauza clientului, i-am servit înainte, l-am servi din nou”, a declarat BBC, citat de managerul general al lui Asher, Daniel McArthur, când a ajuns la curte.

„A fost din cauza mesajului. Dar unii oameni doresc ca legea să ne facă să susținem ceva cu care nu suntem de acord „.

Afacerile au pierdut inițial cazul și un recurs ulterior, dar Curtea Supremă de Justiție miercuri a anulat decizia anterioară în favoarea sa.

NapocaNews