În data de 12.10.2018, Institutul de Istorie ”George Barițiu” și Centrul de Studii Transilvane din cadrul Filialei Cluj a Academiei Române organizează Maratonul Istoriei la Academia Română, eveniment inclus în cadrul Zilelor Academice Clujene și dedicat Centenarului Marii Uniri.

Timp de șaisprezece ore (de la 8.00 la 24.00), vor fi desfășurate activități menite să onoreze înfăptuirile generației care a realizat Marea Unire din 1918: vizionarea unor materiale cu subiecte specifice, susținere de prezentări științifice, discuții, scenete dedicate acestui moment. Manifestarea este împărțită în intervale de câte o oră; în fiecare asemenea interval, diferite grupe de elevi de la licee prestigioase din Cluj, de studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai sau de elevi ai Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” se vor implica în aceste activități, care vor fi moderate de cercetători științifici de la institutele organizatoare.

Evenimentul este inspirat de nevoia sensibilizării tinerilor față de cunoașterea istoriei pentru a deveni cetățeni conștienți, demni și responsabili, într-o Românie europeană. În același timp, dată fiind semnificația anului 2018, Maratonul Istoriei intenționează să readucă în conștiința publică faptele și realizările generației Marii Uniri, ca model de patriotism și de acțiune politică și socială în interesul națiunii. Această manifestare dorește, de asemenea, să ofere celor interesați o ocazie de a-i reuni pe specialiști și pe cei pasionați de știință și cultură, într-o ambianță menită să favorizeze transferul de cunoaștere dinspre mediul academic spre publicul larg.

Realizat în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Liceul Teoretic ”Nicolae Bălcescu”, Colegiul Național ”Emil Racoviță”, Colegiul Național „George Coșbuc”, Liceul Teoretic ”Gheorghe Șincai”, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan”, Asociația PhiloHistoRiSs, Asociația „Dacii Liberi”, evenimentul se desfășoară cu sprijinul Euphoria Biergarten Cluj.

Activitățile vor avea loc în clădirea nouă a Institutelor de Istorie, str. M. Kogălniceanu nr. 12-14, etaj 1, sala de conferințe (în spatele clădirii Bibliotecii Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca).

 

Radu Ștefan