Demitizarea istoriei naționale nu este pe gratis. Aceasta se răsplătește financiar prin edituri și ”onorific” prin medalii acordate de ambasadele marilor puteri interesate ca popoarele ”neocolonizate” să își piardă încrederea și stima de sine. Și cum se poate face asta? Ușor prin interpretarea trecutului într-o manieră persiflantă, ironică și demitizatoare. De circa 20 de ani, Lucian Boia ne învață prin cărțile sale scoase într-un tiraj suspect de mare că noi românii suntem ”altfel”, adică ultimii din Europa: incapabili să iubim occidentul civilizator și interesele țărilor mari care îl compun, că nu suntem democrați, că suntem prea creștini ortodocși, adică bizantini, că Mihai Viteazul nu știa ce face, iar Decebal e o parte a istoriei care nu are nicio legătură cu spațiul nostru, că românii nu sunt democrați și privesc spre Rusia, că suntem incapabili să ne guvernăm singuri, noroc cu austriecii și germanii superiori care ne-au cucerit, exploatat și ”civilizat” (furându-ne sute de ani resursele), că Iorga și Constantin Noica erau prea naționaliști, că istoriografia noastră e prea optimistă și nu critică trecutul, că grofii în Ardeal erau stăpâni cumsecade, că românii nu s-au bătut cu turcii, că Ștefan cel Mare iubea femeile (și nu bărbații?), că Eminescu era ”nebun”, că românii nu au cu ce se lăuda în istorie etc, blabla ș.a.m.d. Sigur că după astfel de alegații parafrazate, pentru Lucian Boia a venit și răsplata din partea puterii protectoare Germania, țara care conduce de fapt Uniunea Europeană ca pe un land federal. Distrugerea trecutului și încrederii de sine a unei națiuni se răsplătește cu bani și onoruri în general. Poporul fără memorie, identitate și rădăcini poate primi foarte ușor lațul stăpânirii străine cu ajutorul cozilor de topor, la care le pute tot ce e românesc și creștin și tot ce ține de bărbăția națională. Recolonizarea României în interesul german oferă după faptă și răsplată?
Lucian Boia a fost decorat, miercuri, cu Crucea de Merit în rang de cavaler a Ordinului de Merit al Republicii Federative Germania. Boia a primit distincţia din partea ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc la reşedinţa acestuia din urmă. În finalul discursului său, Lucian Boia a vorbit despre valorile la care ţine cel mai mult. ‘În ce cred eu? Aş alege două din marile mele credinţe. Cred în libertate. Dacă ar fi să aleg între mai multe, aş alege cu siguranţă libertatea. S-a întâmplat, şi bine a fost că s-a întâmplat, să se prăbuşească comunismul. Nu ştiu ce aş fi făcut, nu s-ar fi ales nimic de toate gândurile mele, din toată opera mea, dacă ar fi continuat acest regim caracterizat în primul rând prin lipsa libertăţii’, a mărturisit el. De asemenea, Boia şi-a declarat ataşamentul faţă de proiectul european. ‘Cred în proiectul european. (…) Mă gândesc în primul rând la România, care dacă n-ar fi fost în Uniunea Europeană sau dacă n-ar fi fost admisă România în Uniunea Europeană, cred că ar fi semănat astăzi destul de bine cu Belarus. Din fericire, nu este aşa, nu este chiar aşa, nu este încă aşa şi să sperăm că nu va fi niciodată’. Ambasadorul Cord Meier-Klodt l-a omagiat pe Lucian Boia, înainte de a-i decerna distincţia şi şi-a mărturisit ataşamentul faţă de opera sa. E normal să-ți omagiezi agentul istoriografic distrugător al miturilor românești? ‘Cărţile sale ocupă un spaţiu larg în multe biblioteci private din ţară. Am avut prilejul să fac personal această constatare. De multe ori ocupă aproximativ un metru de raft. Cel puţin aşa este aici, la mine acasă’, a afirmat Cord Meier-Klodt. Totodată, a subliniat el, opera lui Lucian Boia ‘contribuie la o şi mai profundă înţelegere asupra României în opinia publică germană’. ‘Volumele sale ‘Istorie şi mit în conştiinţa românească’ şi, mai recent, ‘De ce este România altfel?’ au găsit şi la noi mulţi cititori interesaţi, contribuind astfel la aprofundarea relaţiilor noastre bilaterale’, a subliniat diplomatul german. Cord Meier-Klodt a afirmat că opera lui Boia aduce în lumină şi marile provocări ale Europei actuale.
O istorie fără mituri fondatoare e doar o simplă poveste golită de conținut. Realitatea tristă este că Lucian Boia – de fapt este doar eseist și nu istoric – a fost răsplătit pentru mancurtizarea istoriei națiunii noastre, indirect în favoarea Germaniei, care a transformat UE într-un imperiu confiscat, unde libertatea de exprimare este tot mai îngrădită de către instituții plătite să sufoce libera exprimare. Pun pariu că acad. I. A. Pop nu va fi medaliat de ambasadorul Germaniei și de nicio altă mare putere din UE, pe motiv că vorbește corect, demn și pe izvoare despre istoria adevărată a poporului român. Lucian Boia și-a primit doar recompensa pe munca prestată de demitizare a istoriei românilor, fără nicio legătură cu meseria și instrumentele muzei Clio.
Ionuț Țene