În perioada 15 – 21 octombrie 2018, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează o serie de evenimente dedicate marcării Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 octombrie, incluse în cadrul campaniei de informare şi prevenire „Săptămâna prevenirii traficului de persoane”.

Campania vizează promovarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane – 18 Octombrie, precum şi informarea şi constientizarea publicului cu privire la riscurile şi implicaţiile asociate traficului de persoane. În egală măsură, iniţiativa îşi propune să  abordeze ambele dimensiuni ale traficului, respectiv cererea şi oferta care favorizează existenţa acestui fenomen.

Prin cele 15 Centre Regionale ale sale, ANITP va desfăşura la nivel naţional activităţi de informare şi prevenire destinate publicului larg şi categoriilor vulnerabile. Activităţile vor presupune întâlniri cu grupuri ţintă, dezbateri, ateliere de lucru, diseminare de materiale informative etc.

În aria de competență a Centrului Regional Împotriva Traficului de Persoane Cluj-Napoca se vor desfășura atât evenimente publice cât și activități de prevenire cu grupuri de tineri. Astfel, în 18 octombrie 2018, la Zalău, jud. Salaj, la ora 14.30, se organizează de către partenerii noștri, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sălaj, un flash-mob pe platoul de marmură din centrul orașului. Vor participa elevi din mai multe școli din oraș, atât cu pancarte realizate de către ei în cadrul activităților de prevenire, cât și cu afișe din campaniile ANITP. De asemenea, în Cluj-Napoca, la ora 20, vom participa împreună cu o grupă de studenți de la Universitatea „Babeș-Bolyai” la spectacolul de teatru ”Sclavi”, la Fabrica de Pensule, ulterior spectacolului fiind programată o discuție cu un avocat specializat în apărarea drepturilor omului. Vom oferi informații utile cetățenilor din perspectiva prevenirii traficului de persoane și în cadrul emisiunilor de la TVR Cluj și Radio Cluj, în 18 octombrie.

Această zi a fost instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, pentru a atrage atenţia asupra acestei forme de crimă organizată şi pentru a influenţa în mod pozitiv deciziile şi acţiunile guvernelor, autorităţilor locale şi celorlalte instituţii publice cu privire la sclavia modernă. În egală măsură, rolul acestei zile este de a creşte nivelul de conştientizare a populaţiei şi de a stimula comunicarea şi interacţiunea între organizaţiile care activează în acest domeniu.

Pentru marcarea acestei zile, începând cu luna octombrie 2007, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane organizează, independent sau în colaborare cu partenerii săi guvernamentali şi neguvernamentali, campanii şi activităţi de prevenire la nivel naţional.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de raportor naţional.

 

Radu Ştefan