Zeci de forțe speciale și agenți GRU ar fi debarcat în Libia, stabilind două baze militare ruse, dotate cu sisteme de rachete Kalibr și S-300.

Se pare că Rusia a desfășurat zeci de militari în ultimele zile pe teritoriul Libiei. Informația a fost dezvăluită pentru prima dată de ziarul The Sun, care afirmă că serviciile secrete britanice i-au prezentat Theresei May situația ca fiind o nouă „Operațiune Siria”.

Se pare că trupele ruse trimise în Libia au misiunea de a-l sprijini pe comandantul Armatei Naționale Libiene, gen. Khalifa Hifter, care controlează de facto cea mai mare parte a estului Libiei. De mai multă vreme, Hifter a cerut Moscovei ajutor în trupe și echipament militar, se arată într-o analiză a publicației americane Al-Monitor.

Rusia ar fi desfășurat zeci de membri ai forțelor speciale (Spetznaz) ca și ofițeri ai Directoratului Principal al Statului Major (fostul GRU), serviciul de informații al Armatei.

O parte din aceste trupe au fost inițial în Libia în misiuni de antrenare și consiliere, dar numărul lor a fost mărit în ultimele zile. De asemenea, Rusia ar fi stabilit și cel puțin două baze militare de-a lungul coastelor libiene, în orașele Tobruk și Benghazi, unde se află cantonați și mercenari ai cunoscutei organizații paramilitare ruse Wagner Group, care a acționat și în Siria.

Desfășurarea militară rusă în Siria ar fi fost discutată la Moscova cel puțin de la începutul acestui an, deși unii experți militari, citați de Business Insider, afirmă că Grupul Wagner ar acționa în Libia de o perioadă mult mai lungă.

Potrivit The Sun, Rusia ar fi desfășurat în Libia și sisteme de rachete anti-nave Kalibr și anti-aeriene S-300, pentru a putea menține controlul asupra celei mai importante rute de imigrație ilegală dinspre Africa și Orientul Mijlociu către Europa.

Șeful grupului de contact rus în cadrul pactului de reglementare intra-libian, Lev Dengov, a dezmințit relatarea The Sun, ca neavând „nimic de-a face cu realitatea”.

„Nu este prima oară când ne vedem confruntați cu o situație în care interacțiunea Rusiei cu o parte din Libia este deformată pentru a fi prezentată ca o acțiune de sprijin unilateral”, a declarat Degov pentru contidianul economic rus RBK.

„În acest moment, conducerea țării noastre a formulat politica de stat față de Libia și urmează mijloace concrete pentru a restabili legăturile economice între Rusia și Libia, ceea ce înseamnă dialog cu toate părțile. De asemenea, Rusia se află în legătură strânsă cu principalii actori internaționali interesați de restabilirea păcii în Libia – Franța și Italia – ca și cu actori regionali”, a adăugat el.