Periodic, rozmarinul și-a dezvăluit o parte dintre secretele sale. Din vremuri îndepărtate, planta a dat rezultate spectaculoase în tratamentul a zeci de boli. Printre acestea se numără afecțiunile hepatice, ale stomacului și ale căilor biliare.

Tratamentul cu rozmarin a însănătoșit mii de suferinzi chinuiți de boli grave: hepatită acută, ciroză hepatică, amnezie, astm broșic, rinită alergică, tulburări de funcționare a creierului, hipotensiune, debilitate fizică, astenie și convalescență.

Mulți consumatori de rozmarin sunt longevivi foarte sănătoși

În țările europene, rozmarinul este recunoscut ca un remediu renumit în tratamentul afecțiunilor grave, iar de longevitate beneficiază sute și sute de locuitori din orașele și satele Europei. Vârsta de 100 de ani nu este o excepție.

Rozmarinul este benefic pentru sistemul nervos central

Un studiu recent menţionează că rozmarinul acţionează benefic asupra sistemului nervos central (inclusiv asupra creierului) şi a sistemului cardiovascular. În această privinţă, rozmarinul se numără printre puţinele plante psiho-stabilizante, cunoscute de medicina naturii.

Rozmarinul tratează afecțiunile respiratorii

Consumatorii de rozmarin apreciază această plantă pentru proprietăţile sale antiseptice, deoarece tratează cu succes afecţiunile respiratorii şi calmează tusea provocată de răceală sau de gripă.

Specialiștii susțin că rozmarinul este un tonic remarcabil pentru memorie

În studiul ” Rozmarinul și efectele sale asupra memoriei”, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, recomandă consumul rozmarinului sub formă de infuzie, pentru efectele sale remarcabile asupra memoriei, în procesele de gândire şi pentru puterea recunoscută a plantei de a stabiliza emoţiile. De aceea, persoanele care depun eforturi intelectuale susținute și muncesc contracronometru: ziariştii, studenţii, oamenii de afaceri, este bine să consume zilnic câte două-trei căni de infuzie de rozmarin pentru a avea un tonus robust. De asemenea, în ceaiul preferat se toarnă cinci-șapte picături de ulei esențial.

Rozmarinul stimulează circulația periferică

Totodată, rozmarinul are efecte benefice și în cazul femeilor care au mâinile și picioarele reci, care renunță cu greu la hainele groase și la plapuma lor de lână.

Rozmarinul elimină toxinele din organism

Specialiștii susțin că, ceaiul de rozmarin, consumat sub formă de infuzie sau de decoct, fără a face excese, elimină toxinele din organism, fiind un excelent detoxifiant.

După un chef prelungit, beți ceai de rozmarin !

După o petrecere prelungită, fitoterapeuții europeni recomandă petrecăreților să bea ceai de rozmarin, renumit pentru efectul de a-i trezi din beție.

NapocaNews