Un convoi format din zece căruţe trase de câte doi cai şi însoţitorii lor au plecat, joi, din municipiul Sighetu Marmaţiei spre Alba Iulia pe un traseu care măsoară peste 300 de kilometri, refăcând acelaşi drum al străbunilor maramureşeni care au participat la Marea Unire din 1918.

Luni dimineața, maramureșenii au ajuns în județul Cluj, urmând ca miercuri, 28 noiembrie, convoiul să ajungă în municipiul Aiud, iar pe data de 1 decembrie la Alba Iulia. “I-așteptăm la Alba Iulia, pe cai cu fân iar pe calareti cu pâine și cu sare!” spun albaiulienii. Convoiul este însoțit de echipaje ale poliției și jandarmeriei.

Luni seara convoiul cu maramureșeni în căruțe trase de cai a intrat în municipiul Cluj-Napoca fiind salutat de către clujeni pe B-dul 21 Decembrie 1989 și str. Memorandumului cu urale și strigăte de ”Trăiască România Mare!”

„Vom reface în mod simbolic un traseu de peste 300 de kilometri, având plecarea din municipiul Sighetu Marmaţiei, urmând să ajungem în Alba Iulia, pe 1 Decembrie. Practic, refacem un traseu parcurs de înaintaşii noştri pentru a fi prezenţa la Alba Iulia şi a marca Unirea din 1918. Să ştiţi că în urmă cu o sută de ani strămoşii au plecat din Maramureş tot cu căruţa trasă de cai şi cred că din respect pentru gestul lor vom fi în stare să parcurgem acest traseu, deşi iarna se face bine simţită”, a spus Doru Dăncuş, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

În convoi fac parte români din Transcarpatia, urmașii celor care au fost la Alba-Iulia în 1 Decembrie 1918.

NapocaNews