Palatul Elysee a fost nevoit să INSISTE că nu-l va omagia pe Mareşalul Phillipe Pétain, care i-a condus pe francezi în victoria de la Verdun, în timpul Primului Război Mondial, dar a colaborat cu NAZIŞTII în cel de-al Doilea Război Mondial.

Lămuririle oficiale survin după ce preşedintele francez Emmanuel Macron l-a numit pe Pétain drept „un mare soldat” al Primului Război Mondial, care a făcut însă „alegeri neinspirate”, în cel de-al Doilea Război Mondial, scrie euronews.com.


Vorbind în contextul comemorării Armistiţiului, Macron a spus: „Consider că este legitim să îi omagiezi pe mareşalii care au condus armata noastră la victorie. Mareşalul Pétain a fost un mare soldat al Primului Război Mondial”.

După reacţia negativă a publicului, cabinetul lui Macron a precizat că, în timpul ceremoniei de sâmbătă, Pétain NU va fi inclus pe lista mareşalilor omagiaţi.

Declaraţiile oficiale survin după ce presa franceză a vehiculat, bazându-se pe „surse militare”, că Pétain a fost luat în calcul pentru o asemenea onoare.

Afirmaţiile lui Macron au generat rumoare în grupurile de evrei, ale inamicilor lui politici şi pe reţelele de socializare. De exemplu, hashtag-ul #Pétain a devenit destul de popular pe Twitter-ul francez.

Pétain a fost promovat la gradul de comandant-şef al trupelor franceze, după victoria de la Verdun – cea mai lungă bătălie din Primul Război Mondial, în care au murit peste 300.000 de soldaţi francezi şi germani, în decursul a zece luni sângeroase.

Pétain a devenit un erou naţional şi străzile i-au purtat numele. 20 de ani mai târziu, cu Franţa îngenuncheată de forţele naziste, Pétain a fost numit premier. Administraţia lui, poziţionată în partea neocupată a ţării, cunoscută drept Vichy, a colaborat cu NAZIŞTII şi a participat la deportarea evreilor în lagărele de concentrare.

După război, Pétain a fost condamnat la moarte pentru TRĂDARE, dar preşedintele General Charles de Gaulle, un admirator vechi al său, i-a comutat pedeapsa la închisoare pe viaţă, motivând vârsta şi eroismul militar din Primul Război Mondial.

În ciuda apelurilor pentru eliberarea lui, venite din partea Ducelui de Windsor, a preşedintelui SUA Harry Truman şi a Generalului Franco, Pétain a murit în puşcărie, în 1951. Fostul erou avea 95 de ani.

Francis Kalifat, preşedintele Crif, o autoritate care reprezintă comunitatea de 400.000 de evrei a Franţei, a declarat: „Este ŞOCANT cum Franţa poate OMAGIA un asemenea om, nedemn să fie francez, într-un proces ţinut în numele oamenilor”.

Jean-Luc Melenchon, şeful partidului de extremă-stânga La France Insoumise, a scris pe Twitter: „Mareşalul Joffre a fost eroul războiului dintre 1914-1918. Pétain a fost un trădător şi un antisemit. Crimele şi trădarea sa nu pot fi şterse din istorie. Macron, de data asta, ai mers prea departe!”.

NapocaNews