Mircea Hava, groful de Alba Iulia care permite în an Centenar defilarea unor figuranți îmbrăcați în uniformele trupelor imperiale care au decimat populația românească în Transilvania – de la tras pe roată la tun – se plânge pe Facebook că Primăria nu are bani pentru aniversarea de 100 de ani a Marii Uniri și face un apel pentru donații de la români, ne informează ziarul Unirea.

„Eforturile administrației locale pentru a face din 1 Decembrie 2018 o zi care să se ridice la înălțimea celei de acum 100 de ani sunt un prim pas către acest deziderat. Resursele, pe de altă parte, ne sunt, ca întotdeauna, limitate. Asta însă nu ne împiedică să credem în continuare în visul nostru, cu atât mai mult cu cât vă știm aproape, gata să ne sprijiniți, cum ați făcut-o de nenumărate alte dăți”, scrie Mircea Hava pe Facebook în cererea lui de subscripție publică.

Edilul care tronează peste Alba Iulia de 25 de ani își bate joc, evident, de români, în ultimul ceas înainte de marea sărbătoare a Centenarului. Pentru că, potrivit presei locale, „din 2017 și până în prezent, Primăria Alba Iulia a virat în conturile unor ONG-uri, pentru diferite activități, 26.837.082 de lei. Banii au fost dați pentru activități culturale, evenimente sportive sau pentru lucrul cu persoanele din medii defavorizate”.

„Primăria Alba Iulia a fost foarte generoasă cu ONG-urile, în ultimul an și jumătate. Aproape 6 milioane de euro a dat către asociații non-guvernamentale, din 2017 și până acum. Este adevărat că sumele cele mai mari au ajuns la asociațiile care lucrează cu persoane din medii defavorizate, dar mai sunt și excepții”, scrie Alba24.

Dintre aceste excepții se detașează net UNITER și abonata de vreo șapte ani la bani publici, „Dilema Veche” a angajatului milionarului penal Cristian Burci, eseistul Andrei Pleșu. „Uniunea Teatrală din România, care în an Centenar a organizat la Alba Iulia – un oraș în care nu există un teatru, nu există o sală de spectacole sau un amfitreatru – Gala premilor UNITER, a primit de la Primărie 250.000 lei”, evidențiază Alba24. „Din listă nu poate lipsi nici Fundația Adevărul care an de an la Alba Iulia organizează Festivalul Dilema Veche, un eveniment devenit tradiție

NapocaNews