Amenajarea primei străzi inteligente din România va costa Primăria Cluj-Napoca 1,3 milioane de euro.Pentru acest proiect pilot a fost aleasă strada Molnar Piuariu din cartierul Mărăști, aflată în imediata apropiere a căminelor studențești ale Universității Tehnice.

Aici vor fi amenajate bănci cu prize USB pentru încărcarea telefoanelor, sisteme moderne de iluminat, spații cu internet gratuit, dar și sisteme de irigații cu senzori.

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat luni, 5 noiembrie, studiile pentru această investiție.

Șeful Direcției de Dezvoltare Locală din Primărie, Ovidiu Cîmpean, precizează că lucrările vor fi finanțate în proporție de 98% din fonduri europene, ppentru Radio Cluj.

”Strada Molnar Piuariu o împărțim în două tronsoane: unul va fi preponderent pietonal, iar pe un alt tronson se va permite un trafic rutier redus, dar ambele vor fi modernizate. Va fi o stradă smart: va avea iluminat cu telegestiune, cu wi-fi pentru internet în spațiul public încorporat, vor fi montate bănci cu încărcător USB pentru telefoanele mobile. Vom avea și un sistem de irigații automat, pentru arborii pe care îi vom planta și pentru spațiul verde care va fi amenajat, cu senzori de umiditate, astfel încât acesta să pornească automat, în funcție de necesități”. (Ovidiu Cîmpean)

NapocaNews