De-a lungul secolelor, valeriana este una dintre plantele cele mai apreciate pentru numeroasele sale virtuți terapeutice. Această plantă miraculoasă vindecă o varietate largă de boli -de la insomnii și migrene până la deficiențe de vedere.

Din Antichitate, de când i s-au descoperit virtuțile terapeutice și până în secolul nostru, valeriana se menține în topul plantelor- panaceu care s-a răspândit în Europa, în Asia și în Statele Unite ale Americii.

Totodată, specialiștii apreciază că valeriana ocupă primul loc în fruntea topului , deoarece este cea mai folosită plantă la nivel mondial. În această privință, cercetătorii au constatat că, datorită consumului foarte mare al acestei plante, se poate spune că există un deficit de valeriană la nivel mondial.

Valeriana officinalis ( denumirea științifică a plantei), cunoscută în popor sub diferite denumiri: odolean, iarba pisicii sau guşa porumbelulu, creşte în flora spontană. Această iarbă vindecătoare poate fi cultivată şi în grădini, unde se adaptează la temperaturi scăzute, preferând zonele umede şi luminoase.

Cunoscând proprietățile vindecătoare ale celebrei plante, mai multe categorii de bolnavi pot beneficia de efectele sale terapeutce. .

Un cercetător care a studiat îndeaproape efectele terapeutice ale valerianei, Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, precizează în studiul ”Sănătatea de fiecare zi”: ” ”Studiile recente aduc în atenția specialiştilor şi iubitorilor de plante medicinale noi concluzii referitoare la puterea tămăduitoare a acestui panaceu. În acest sens, noile descoperiri completează lista recomandărilor clasice ale plantei. Intern, recomand valeriana într-un spectru larg de afecţiuni: insomnii, depresii, obsesii, ticuri, palpitaţii, tuse nervoasă, crize astmatice, migrene, ameţeli, nimfomanie, sughiţ, febră intermitentă, viermi intestinali, hipertensiune arterială, palpitaţii, boli cronice de piele, balonări sau diaree. Totodată, valeriana este benefică și în tratamentul paraliziilor, tuberculozei și fermentațiilor gastrice.”

Insomnia este o problemă de sănătate cu care se confruntă mii de persoane în întreaga lume. Specialiștii au constatat că valeriana este cel mai bun remediu care îmbunătăţeşte calitatea somnului. Victimele insomniei reuşesc să doarmă profund, fără să se mai trezească de multe ori pe parcursul nopţii, după un tratament de 21 de zile. În acest caz, se recomandă tinctura de valeriană ( o linguriţă diluată în puţină apă), la ora 19, şi încă o porţie de acest fel înainte de culcare. La fel de eficient este tratamentul cu infuzie, câte patru ceşti pe zi, dintre care ultima se bea cu 30 de minute înainte de culcare.

Specialiștii susțin că tratamentul cu valeriană deconectează creierul. Pentru persoanele care sunt victimele anxietăţii, această plantă-panaceu face minuni, ameliorând starea de sănătate a bolnavului după trei-patru săptămâni. Dar tratamentul trebuie continuat, după o pauză de două săptămâni, încă 30 de zile. În acest caz, valeriana se administrează sub formă de pulbere, câte o jumătate de linguriţă de patru ori pe zi.

NapocaNews