ADEC protestează vehement și față de poziția Administrației Prezidențiale care pe 28 noiembrie a.c. anunța că: „Președintele Klaus Iohannis a aprobat, miercuri, la propunerea Guvernului României, Memorandumul cu tema «Participarea delegației României la Conferința interguvernamentală la nivel înalt pentru adoptarea Compactului ONU pentru o Migrație sigură, ordonată și reglementată».

Potrivit publicației Evenimentul Zilei, prin acest Memorandum, Guvernul României a propus adoptarea unei poziții de susținere din partea României a Compactului Global pentru Migrație (CGM), în forma convenită în urma negocierilor. De asemenea, prin intermediul acestui document, a fost aprobat textul declarației naționale care va fi prezentată de către delegația României care va participa la Conferința interguvernamentală pentru adoptarea Compactului Global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată, care va avea loc în perioada 10-11 decembrie a.c., la Marrakesh, Maroc. În declarația națională se arată, printre altele, că CGM nu încurajează migrația și nu are în vedere crearea de noi drepturi, fiind un document care reunește un set de politici și bune practici în domeniu, de la care statele pot să se inspire pentru implementarea politicilor migraționale naționale.”

ADEC subliniază faptul că, potrivit informațiilor existente în spațiul public, până în prezent în afară de SUA care nu au acceptat de la bun început acest document au confirmat retragerea din acest pact Austria, Australia, Elveţia, Israel, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Polonia, Ungaria şi Slovacia.

ADEC consideră că în lipsa unei dezbateri parlamentare și a unor explicații clare date cetățenilor României de Președintele Klaus Iohannis și de Guvernul României cu privire la implicațiile, beneficiile și obligațiile pe care România la va avea în urma semnării acestui pact, semnarea acestui document constituie un veritabil act de trădare națională.