Cu ocazia Anului Centenar, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a acordat titlul de „Cetățean de Onoare” al Județului Bistrița-Năsăud pentru șapte personalități marcante, care și-au pus amprenta asupra vieții culturale, religioase, economice și sociale a județului, printre care și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Astfel, joi, 20 decembrie 2018, de la ora 10:00, în sala de evenimente a hotelului Metropolis din Bistrița, a avut loc ceremonia festivă de decernare a titlului de „Cetățean de Onoare” pentru persoanele nominalizate, distincțiile fiind înmânate de către președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.

Prima nominalizare pentru acest titlu a fost pentru academicianul prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Laudatio a fost susținut de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

A doua nominalizare pentru titlul de „Cetățean de Onoare” al județului Bistrița-Năsăud a fost pentru Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, titlu acordat ca semn de considerație pentru implicarea în nenumărate manifestări, conferinţe, prelegeri cu caracter religios, social, cultural şi filantropic, precum și în activități misionare și sociale, desfășurate în rândul credincioșilor din județul Bistrița-Năsăud. La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Andrei a fost înființat Centrul Misionar pentru Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi, precum și alte proiecte. Ale distincții: pentru activitatea depusă în slujba Bisericii şi a ţării, în data de 1 Decembrie 2002, Preşedintele României i-a conferit „Ordinul Naţional pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”, iar pentru remarcarea meritelor sale deosebite a primit titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. Laudatio a fost prezentat de Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.

Cu această ocazie, Părintele Mitropolit Andrei a adresat mulțumiri și a rostit un cuvânt de învățătură, titrează Radio Renașterea.

Cea de a treia nominalizare a fost pentru generalul-maior (rz.) dr. Ioan Manci, urmat de prof. univ. dr. Liviu Petru Zăpârțan – membru al Institutului European de Drept de la Viena, domnul Ioan Repede – directorul general al companiei SC. Rombat SA. Bistrița, domnul Ștefan-Vasile Dărăbuș – directorul organizaţiei „Hope and Homes for Children” România și domnul Cristian Bodnar – masterand la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, premiat recent cu „Premiul Nobel Junior” pentru Informatică.

NapocaNews