„În societatea contemporană, marcată de secularizare sau indiferență duhovnicească, este tot mai necesară o reînnoire a chemării fiecărui creștin, cleric sau mirean, de a fi, asemenea îngerilor și păstorilor de la Betleem, vestitori sau apostoli ai iubirii milostive a lui Hristos în lume”, spune Patriarhul României în pastorala de Crăciun din acest an. Întâiul episcop ortodox al poporului român amintește că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca anul 2019 să fie „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”, apreciind că „omagierea satului românesc și a contribuției sale majore la devenirea istorică a poporului român este o necesitate și o demnitate”.

Mai ales în aceste vremuri în care situația dramatică a satului românesc se poate vedea și în scăderea numărului botezurilor și al cununiilor și creșterea numărului înmormântărilor, în timp ce oamenii devin tot mai săraci și mai singuri.

„Biserica ne îndeamnă pe toți să devenim colindători, martori și vestitori ai venirii lui Hristos-Mesia în lume, pentru a dărui lumii pace și bucurie, mântuire și viață eternă”, este îndemnul lansat și în pastorala din acest an de Patrirahul României.

Totodată, spune în mesajul pastoral Patriarhului Daniel, „ la cumpăna dintre ani, adică în noaptea de 31 decembrie 2018 spre 1 ianuarie 2019, și în ziua de Anul Nou, să înălțăm rugăciuni de mulțumire lui Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El în anul 2018 care a trecut și să-I cerem ajutorul în toată lucrarea cea bună și folositoare din Anul Nou în care intrăm. Să pomenim în rugăciunile noastre și pe toți românii care se află printre străini, departe de Țară, ca să păstrăm unitatea de credință și de neam”.

NapocaNews