Site-ul televiziunii germane de stat ZDF a corectat articolul defăimător la adresa României publicat de Agenția Germană de Presă (DPA) referitor la aniversarea Centenarului Marii Uniri și care a stârnit reacții la București.

Articolul în cauză a fost rectificat printr-o precizare scurtă, la final: „În versiunea anterioară a articolului a fost folosit expresia anexarea Transilvaniei. Am schimbat asta”, scrie Cotidianul.ro.

Protestul MAE față de articolul care denaturează istoria României a fost urmat și de o scrisoare de protest din partea TVR. Președintele-Director General SRTv, Doina Gradea, a transmis o scrisoare lui Thomas Bellut, Director General ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen – televiziunea publică din Germania), referitoare la știrea difuzată de postul tv în data de 1 decembrie referitoare la Centenar.

„Materialul, preluat de la Deutsche Presse Agentur, a fost difuzat de televiziunea germană, chiar de Ziua Națională a României, sub titlul « Anexarea Transilvaniei – România sărbătorește aniversarea de 100 de ani ». În scrisoare, PDG al TVR arată că știrea, difuzată de agenția de presă germană și preluată, fără verificare, de către ZDF este tendențioasă, aducând prejudicii imaginii României și demonstrând necunoașterea totală a istoriei României și Europei. Potrivit documentului, Președintele-Director General TVR solicită prezentarea corectă a momentului istoric de la 1 decembrie 1918, și a știrii care, prin modul în care a fost redactată, contravine misiunii publice a ZDF, informează ActiveNews.

„Mă adresez dumneavoastră, ca de la un post public de televiziune la altul și ca de la un membru EBU, la alt membru EBU și care, în virtutea apartenenței la această organizație, ar trebui să împărtășească aceleași valori și să aibă aceeași misiune publică, atât în România, cât și în Germania, respectiv să informeze corect publicul”, argumentează Doina Gradea, în adresa către Directorul General ZDF. Scrisoarea a fost transmisă, spre informare, și conducerii European Broadcasting Union (EBU), Tony Hall, Președinte EBU și Noel Curran, Director General EBU”, se arată într-un comunicat transmis marți de TVR.

NapocaNews