La finalul manifestațiilor de celebrare a Centenarului Marii Uniri, liderii UDMR au depus ieri, 03.12.2018, în Parlamentul României, un proiect de lege – motivat de o pretinsă nerespectare a prevederilor Rezolutiunii Uniri din anul 1918 adoptată la Alba Iulia.

Astfel, reprezentanții comunității maghiare solicită legiferarea următoarelor:

Reprezentare proporțională în instituțiile administrative la nivel local, județean, national și european.

Dar dacă se legiferează reprezentarea proportionala la nivel local, județean, național, în condițiile în care conform ultimului recensământ maghiarii reprezintă cca 6% din populația totală a țării, maghiarii ar putea ieși pe minus dacă numărăm toți etnicii maghiari prezenți în instituțiile administrative din România.

În cazul reprezentării proporționale la nivel european, este o pretenție mai mult decât fantezistă având în vedere că în anul 1918 nu exista Uniunea Europeană iar regulile europene de reprezentare nu le putem legifera la nivel național (a se citi UDMR).

Similar cu această argumentație, în cazul solicitării reprezentării proporționale în instanțe, tribunale, ministere, servicii publice deconcentrate, propunem un exercitiu care se află la îndemâna UDMR şi anume asigurarea acestei reprezentări proporționale în cazul etnicilor români din zonele locuite preponderent de maghiari.

În fapt, UDMR nu dorește o reprezentare proporțională a etnicilor maghiari în ” aparatul de stat”, deoarece are peste 6% din acesta, nici chiar autonomia culturală, care nici ei nu ştiu exact ce înseamnă, doresc un singur lucru: „AUTONOMIE TERITORIALĂ” a zonelor locuite compact de maghiari.

Dar, totuși care poate fi adevărata motivație a a acestei autonomii?

În primul rând, purtarea unui „război” permanent pentru obținerea autonomiei asigură voturi, aceste voturi asigură locuri în parlament și cuprinderea formațiunii în luarea deciziilor importante în stat.

În al doilea rând, lupta pentru autonomie, sau obținerea acesteia, menține comunitatea maghiară în enclave izolate de restul țării și posibilitatea manipulării acesteia pentru… obținerea de voturi.

Este extrem de simplu. Dar nu toată lumea vede.

Şi mai e ceva… UDMR a găsit momentul prielnic pentru depunerea acestei inițiative legislative, imediat după 1 Decembrie – Ziua Națională a României și sărbătoarea Centenarului, dar și în contextul în care actuala coaliție PSD-ALDE se pare că a pierdut majoritatea în Camera Deputaților și are nevoie de sprijinul minorităților pentru a rămâne la guvernare.

Concluziile le lăsăm în seama dumneavoastră.

NapocaNews