Magnatul imobiliarelor trump, care face regulat elogiul „magnificului cărbune curat”, a denunţat tot timpul acest acord multilateral încheiat la sfârşitul lui 2015 în capitala franceză şi semnat de predecesorul său Barack Obama, care viza limitarea creşterii temperaturii medii globale.

„Vreau aer curat şi apă curată şi fac progrese importante pentru ameliorarea protecţiei mediului în America”, a mai scris marţi preşedintele american, care pune mereu în discuţie, în pofida consensului ştiinţific, existenţa schimbării climatice sau rolul activităţilor umane în acest fenomen.

Acest nou atac frontal al celui de al 45-lea preşedinte al SUA împotriva acordului de la Paris intervine într-un moment în care aproape 200 de ţări s-au reunit de duminică la Katowice, în Polonia, pentru cea de a 24-a conferinţă mondială privind clima.

Anterior în cursul zilei, el s-a amestecat, ceva mai indirect, în dezbaterea politică din Franţa, redistribuind pe Twitter mesajul unui comentator conservator potrivit căruia Franţa este zguduită de revolte „din cauza taxelor de extremă stânga pe carburant”.

„Media aproape că nu vorbesc despre asta. America este în plin boom, Europa arde. Ei vor să ascundă rebeliunea clasei de mijloc împotriva marxismului cultural”, a scris în mesajul său Charlie Kirk, creator al organizaţiei conservatoare Turning Point USA.

„Oamenii scandează ‘Îl vrem pe Trump’ pe străzile din Paris”, a adăugat tânărul în mesajul redistribuit de @realDonaldTrump pentru cei 55 de milioane de abonaţi ai săi.

Potrivit AFP, Charlie Kirk s-ar baza pe o înregistrare video postată pe 2 decembrie pe Twitter şi redistribuită de cel puţin 17.000 de ori. Însă această înregistrare video, prezentată ca şi cum ar proveni din Franţa, s-a făcut în realitate la Londra şi datează probabil din luna iunie.

NapocaNews