După succesul înregistrat cu Opera-frescă în două acte a compozitorului Dan Variu şi a libretistei Cosmina Timoce Mocanu, dedicată Centenarului Marii Uniri, la evenimentul organizat de Opera Română Cluj, în cadrul programului „România 100” şi realizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi a Identităţii Naţionale, Ansamblul Folcloric Studenţesc „Mugurelul” al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca se pregăteşte de o nouă provocare. Şi de această dată, va purta cu onoare stindardul ţării peste graniţele sale.

La invitaţia Asociaţiei „Produs de Cluj” şi a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, artiştii clujeni vor reprezenta România la Expoziţia Internaţională „Săptămâna Verde 2019”, desfăşurată la Berlin în perioada 18-27 ianuarie. Evenimentul este menit să facă vizibile cât mai mult acţiunile României pe plan internaţional, în diverse domenii, în contextul în care ţara noastră deţine preşedinţia Consiliului U.E.

Prin momentele folclorice prezentate în cadrul târgului, studenţii clujeni urmăresc menţinerea legăturii cu pământul natal şi împărtăşirea identităţii noastre ca popor, prin prezentarea tradiţiilor, a portului, cântecului şi a dansului popular, tradiţii pe care tinerii le-au preluat cu drag şi mândrie de la înaintaşi, preţuindu-le şi cinstindu-le de fiecare dată. De asemenea, ne dorim ca cei prezenţi la manifestările culturale să intre în contact direct cu frumuseţea şi diversitatea folclorului românesc.

Programul artistic pregătit de către conducătorii ansamblului, profesorii coregrafi Alina şi Paul-Alexandru Remeş, cuprinde dansuri tradiţionale din mai multe zone ale ţării: Valea Someşului, Câmpia Transilvaniei, Dealurile Clujului şi Dejului, Sălaj-Depresiunea Almaş-Agrij, Podişul Secaşelor, Valea Arieşului, Valea Mureşului, Târnave, Sibiu şi din Moldova.

Orchestra ansamblului, condusă de violonista Raluca Pintzoi, a pregătit pentru acest eveniment, melodii şi cântece tradiţionale din repertoriul naţional.

Solistul vocal care va înveseli auditoriul este şarmantul şi neobositul Alexandru Coman.

Considerăm că participarea la acest târg este o bună oportunitate, nu doar pentru promovarea tradiţiilor şi a produselor româneşti, cât şi pentru stabilirea de noi contacte la nivel internaţional.

Pentru Ansamblul Folcloric Studenţesc „Mugurelul”, anul 2019 se anunţă a fi unul încărcat cu evenimente deosebite, mai ales că, în acest an, ansamblul aniversează 50 de ani de activitate.

Ansamblul îşi desfăşoară activitatea în cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, una dintre cele mai prestigioase instituţii de învăţământ superior din România, care şi-a câştigat recunoaşterea şi la nivel internaţional.

NapocaNews