Unul dintre cei mai cunoscuţi fugari italieni, comunistul Cesare Battisti, a fost capturat în Bolivia şi extrădat în Italia prin intermediul Braziliei. Este un cadou al noului preşedinte brazilian către susţinătorul său italian, Matteo Salvini, ministrul de interne de la Roma, reprezentant al extremei-drepte.

Cesare Battisti, în vârstă de 64 de ani, fost militant de extremă-stânga, este condamnat pe viaţă în Italia pentru patru crime pe care le-a comis în anii 70.

Evadat din închisoare în 1981, a trăit 15 ani în Franţa şi apoi în Brazilia, unde a fost protejat de fostul preşedinte Lula da Silva, care era un politician de stânga. Imediat după ce şi-a preluat funcţia, noul preşedinte de dreapta al țării, Jair Bolsonaro, a ordonat arestarea şi extrădarea lui Battisti, numai că acesta se refugiase între timp în Bolivia, unde a şi fost găsit.

Cesare Battisti a fost reţinut sâmbătă seara în oraşul bolivian Santa Cruz de la Sierra de o echipă de agenţi italieni şi brazilieni ai Interpol. Mergea pe stradă și nu a opus rezistenţă. În momentul arestării, Battisti le-a răspuns poliţiştilor în portugheză şi a prezentat un document de identitate brazilian.

Radu Ștefan

 

Sursa: Digi24