Traim dragi prieteni intr-o lume, intr-o societate, intr-un mapamond care este cuprins de o boala grava, care ne afecteaza pe toti, si anume globalizarea. Dar ce este pana la urma acesta maladie a secolului in care traim, care sunt efectele si urmarile sale, cui serveste si pe cine deserveste….

Multi leaga fenomenul globalizarii de economie. Si este logic, deoarece la nivelul economiei, si mai ales la nivelul economiei financiare, globalizarea reprezinta o evolutie impetuoasa. Ba mai mult, economia are o importanta strategica pentru cei puternici ai planetei, deoarece ea poate sa le ofere sau sa le sustina hegemonia care este asociata astazi cu ideea de superputere a lumii.

Globalizarea nu este insa un mod exclusiv, primordial ori un simplu fenomen economic. Ea se extinde la toate nivelurile vietii omenesti….la cel politic, la cel religios si chiar la cel duhovnicesc. Mai ales acum in zilele noastre, cand informatica si internetul au devenit principalele mijloace de lucru, ca sa spun asa, in promovarea, sustinerea si implementarea globalizarii. Aceasta nu doar ca influenteaza, dar si obliga toate societatile sa se restructureze si sa se reorienteze in functie de cerintele si nevoile ei.

Economia care se planuieste in acesta societate mondiala, fara de margini, de catre companii multinationale sau anumiti oameni politici si de afaceri, se dovedeste a fi determinanta pentru economiile societatilor nationale.

Globalizarea ne se intinde doar la nivel macroeconomic, ci patrunde in toate structurile microsociale, pana in insasi persoana omeneasca, insuflindu-i duhul acesta al ei distructiv, si anume spiritul banului !!! Duh care a existat si in trecut, dar nu ca acum in zilele noastre, cand a castigat o dominatie mondiala de necontestat.

Azi datorita globalizarii, toate se reduc la bani, chiar si patria. religia si constiinta. Tot ceea ce are sau de care are nevoie omul. chiar si omul insusi este apreciat si cumparat cu bani !!!

Deloc intamplator, apoteoza globalizarii a coincis cu disolutia regimurilor comuniste. Popoarele care au trecut prin experienta internationalismului comunist au fost chemate sa se alature caravanei globalizarii. Ca si comunismul insa, globalizarea este o mare inselatorie….un fel de Ilie cu alta palarie…..cei drept mai noua si mai frumos reprezentata.

In timp ce pare ca-i uneste pe oameni la exterior, cica eliminand barierele despartitoare, in realitate, globalizarea duce la transformarea popoarelor in mase de indivizi, la nivelarea culturilor, la amestecul religilor, la omogenizarea infatisarii si comportamentului oamenilor……adica la o mutilare a noastra, in special spirituala !!!

In ceea ce ne priveste pe noi, ar trebui sa ne fie la toti limpede, ca o societate mondiala moderna nu se va putea constitui prin omogenizarea oamenilor. ci numai prin inaltarea lor la demnitatea persoanei. Orice alta incercare va duce mai curand sau mai tarziu, nu doar la dezamagire, ci si la anomalii dureroase…..vezi fenomenul la care suntem azi partasi, si anume, islamizarea Europei Crestine !!!

Societatea omeneasca poate fi adevarata si progresiva numai in calitatea ei de societate a unor persoane irepetabile si animate de un duh universal. Universalitatea autentica, insa, o reprezinta doar Hristos !!! Omul cel nou. Noul Adam !!! Fiindca doar El restaureaza naruirile neamului omenesc, toate stricaciunile si toate prejudicile create de vechiul Adam.

Hristos, ca Adam cel nou, determina noua fire omeneasca, iar Biserica, Trupul lui Hristos, este singura care poate unifica si sfintind-o, sa o universalizeze prin unirea cu Dumnezeu !!!

Cristian Ardeleanu