Primul Grand Slam al anului, cel de la Melbourne, se află la jumătatea drumului. Diferența dintre nivelul la care sunt fetele și cel al băieților se vede foarte clar aici, la Australian Open, unde concurează absolut toate valorile tenisului mondial și noii jucători care bat la poarta consacrării.

Așa a fost cazul semnificaitv al meciului Halep-Kenin, în care tânara de 20 de ani reprezentând America, dar născută la Moscova, a arata ambiție, forță, fiind la un pas să o elmine pe nr. 1 mondial. În setul decisiv, Sofia Kenin conducea cu 4-2 și era la un punct de 5-2 pe serviciul ei. O minge bună îi mai trebuia și Halep era trimisă acasă. Dar lipsa de expereință, poate și emoția, și-au spus cuvântul, și Halep a câștigat. Nu i-a venit să creadă că a ieșit victorioasă de pe teren (6-3, 6-7, 6-4), dovadă că la sfârșit și-a făcut cruce și a arătat spre cer.

Desigur că a avut pentru ce să-i mulțumească lui Dumnezeu, fiindcă numai printr-un miracol a putut să bifeze pozitiv într-un meci pe care l-a pierdut moral și fizic. Când ești nr. 1, asta obligă, nu mai contează să câștigi, ci CUM câștigi. Încă din setul 2, după ce a consus cu 3-0, dar l-a pierdut la tie-breack, s-a comportat ca o învinsă. Fragilitatea ei s-a dovedit stupefiantă. A jucat fără ambiție, șers, cu greșeli neforțate, mai rău ca o începătoare. Mă tot gândeam la ceea ce a spus Navratilova la US Open despre Halep, unde a fost eliminată din primul tur: „Să ne arate pentru ce este nr. 1”.

Am impresia, prin ușurința cu care tratează această poziție, că Helep nu e conștientă de faptul că, prin prestația ei jalnică, poate compromite, dacă nu a și compromis deja, locul 1. Dovadă cum o tratează organizatorii de turnee, colegele de joc, fostul antrenor, firma Nike, care o îmbracă etc. Și nu este exclus ca plutonul s-o lase înadins pe ea în față, să fie cea mai vânată.

Pentru Simona poziția de outsider este mult mai potrivită, așa cum a demonstrat în anii trecuți. Acum, tot ce face, este un risc de imagine. Și-a făcut o reclamă de mitomană că ea nu are nevoie de antrenor. Seamănă cu acei inculptați care declară la tribunal că nu au nevoie de avocat. Chiar și dacă pierzi, ai nevoie de avocat. Un antrenor este indispensabil, dacă vrei să fii luat în serios, mai ales pentru un jucător cotat nr. 1. Cu mama pe post de antrenor, se face de râs! Zgârcenia nu are ce căuta la un campion. Un antrenor și un staff portivit îi aduc demnitate, siguranță, echilibru.

Indiscutabil, un nr. 1 mondial, care după câteva luni bune (149 zile) câștigă un meci, nu are ce să arate. În cele trei jocuri de până acum de la Melbourne, Halep nu ne-a arătat că e de locul 1. Numai o conjuctură incredibilă a plasat-o acolo, nu jocul ei. Ea este o jucătoare second-hand, mai slabă decât Kenin, decât multe jucătoare, dar o rețea de întâmplări (cazurile Serena, Sharapova, Azarenka) i-a fost favorabilă. Nici concurentele nu s-au dovedit de soi, au decepționat in corpore (Wozniacki, Kerber, Muguruza, Svitolina, Ostapenko). Halep nu mai trebuie să joace pentru bani și nici pentru puncte, ci să arate că e o jucătoare de locul 1 mondial.

Nu arată și nu va arăta niciodată, fiindcă este o jucătoare fragilă. Fragilitatea ei s-a văzut în meciul cu Kenin. Iar în celelalte meciuri, iar a ajutat-o soarta. Și cu Kaia Kanepi, dar mai ales cu Venus Williams, care chiar arată de 38 de ani, greoaie, incapabilă de returneze mingi de școală. Meciul a fost ca un antrenament de vacanță. Nici o problemă, nici o istorie, șters. L-am și uitat. Doar imaginea unei gazele cu un elefant. Serena era în tribună. Se pregătea de înfuntarea cu Simona. Care, ce credeți că a declarat după meci, privitor la întâlnirea din optimi cu Serena? Cică „voi da totul, nu am nimic de pierdut”.

Să schimbe placa. Să învețe și alte cuvinte în limba engleză. Nu are un sfătuitor, un psiholog, care să-i spună că e o prostie o astfel declarație? Un antrenor i-ar spune: Cum n-ai nimic de pierdut? Ai de pierdut locul 1, ai de pierdut bani, milioane de dolari, ai de pierdut stima fanilor, tu reprezinți acolo o țară, România, apare steagul ei pe teren, nu poți să spui că nu-ți pasă de nimic! Iar înfruntarea cu Serena este una de prestigiu, nu mai ești pe maidan aici, nu se joacă țurca!

Lipsa de educație pe care am semnalat-o demult, își face și mai simțită prezența, îi sluțește caracterul jucătoarei. Păcat! E așa de puțin de corectat, dar dacă un om nu vrea să învețe, nu poți să-l obligi. Însă inconștiența costă. O jucătoare de top trebuie să fie un model. Halep să schimbe placa. O folosește de la 19 ani. Atunci, când venea din urmă, când se anunța urcușul ei, putea spune, era scuzabil: „Dau totul! N-am nimic de pierdut!” Dar acum? Nu mai cadrează, soro, vorba Chirițoaiei.

Iar cu tam-tamul din jurul ei, chiar că nu mai e nimic de făcut, dacă și tenisologul CTP declară că e „meciul secolului”! Altă formulă de balamuc, atașată la sute de meciuri. Cum să fie un meci oarecare, meciul secolului?! Păi despre fiecare meci dintre un leu și o muscă se spune că e „meciul secolului”. Dar în materie de sport se pare că proprietatea termenilor nu există sau nu contează, ca și bunul simț, ca și responsabilitatea jurnalistică.

Trâmbițașii au ieșit din găoace. Nimeni nu se gândește că Halep este în realitate la valoarea meciului cu Sofia Kenin. Acolo cântărim valoarea ei, în fragilitate. Era la un pas să fie eliminată, dar acesta este sportul, se uită repede orice învățătură, o luăm de la capăt, iar pompăm, iar cu zbârnietori. La primele două meciuri, unde Halep era pe sârmă, abia îți ținea echilibrul, s-a tăcut pe toată linia, nimeni nu a zis nimic, aplaudacii stăteau cu capul în nisip, acum, că a bătut-o pe Venus, toate tobele vuiesc! Pentru ce? A fost un meci slab, penibil chiar, enervant, cu greșeli de amatoare. Ce a arătat Halep? Nimic. Ce rezistență i-a opus Venus? Nici una. A fost vreun ghem disputat sau vreun punct? Nici unul. Atunci de unde aceste trompete, clacsoane, fireworks, care mie îmi par că sună a jale!?

Să vedeți ce-o să fie dacă o bate pe Serena! Meciul secolului? Aș! Bombardament atomic!

Vom reveni.

Grid Modorcea