O noua teorie privind cele aproximativ 80 de tone de aur pe care le-ar fi ascuns trupele lui Napoleon Bonaparte in timpul retragerii din Rusia, dupa campania din 1812, a fost avansata de un istoric rus.

Viaceslav Rizhkov sustine ca toti cei care au incercat sa gaseasca bogatiile ascunse de Napoleon Bonaparte pe drumul de intoarcere, dupa ce a pierdut Moscova, au pornit in directii gresite, potrivit BBC, care citeaza presa locala.

Istoricul spune ca rezolvarea problemei s-ar afla in orasul sau natal, Rudnia, in apropiere de granita cu Belarus.

S-a spus multa vreme ca marea armata a lui Napoleon a plecat dupa infrangerea din Rusia cu 80 de tone de aur si alte obiecte pretioase furate de la Moscova. Cand vremea s-a inrautatit, soldatii ar fi ingropat comoara, dar, de 200 de ani, nu a fost gasita nicio urma a bogatiilor.

Philippe de Segur, unul dintre cei care au stat alaturi de Napoleon, a spus ca bogatiile au fost aruncate in Lacul Semlevo din regiunea Smolensk. Informatia parea credibila, pentru ca in apropiere s-au gasit mari cantitati de armament si de munitie abandonate de trupele franceze. Lacul a fost cercetat de autoritatile ruse, arheologi si vanatori de comori inca din 1830, dar nu s-a gasit nimic.

Alti istorici au considerat ca indiciul oferit de generalul Segur nu era decat o incercare de a distrage atentia cautatorilor de comori si ca bogatiile s-ar fi aflat in raul Berezina din Belarus. In 2012, o expeditie care a inclus cercetatori francezi si din Belarus nu a reusit sa gaseasca vreo urma a comorii.

Istoricul Viaceslav Rizhkov s-a remarcat in primele zile din 2019 cu ideea ca tot detasamentul trimis de Napoleon la Semlevo a fost o manevra menita sa ii deruteze pe spionii rusi, in timp ce imparatul si comoara s-au indreptat spre Rudnia. Potrivit noii teorii, armata franceza ar fi construit un dig si ar fi ascuns aurul si bijuteriile in malul de pe fundul Lacului Bolsaia Rutaveci.

In sprijinul teoriei sale, istoricul a vorbit despre relatarile legate de un dig care s-a erodat treptat dupa 1812 si o analiza a apei din 1989 care a aratat o concentratie neobisnuit de mare de ioni de argint.

In acelasi timp, Vladimir Porivaiev, un vanator de comori profesionist si expert in campania napoleoniana, a descris noua teorie drept „fictiune”.

„De secole bune, istoricii si documentaristii analizeaza fiecare pas al campaniei lui Napoleon in Rusia…. Este absolut improbabil sa-si fi abandonat armata ca sa fuga cu 400 de carute incarcate cu aur”, a declarat acesta unei publicatii moscovite.

Lacul vizat se bucura de un statut special de protectie a mediului din 1975. Barcile cu motor sunt interzise si chiar ambarcatiunile obisnuite sunt obligate sa ramana in apropierea malului din considerente ce tin de ecologie.

NapocaNews