Mii de polonezi având în mâini steaguri şi lumânări au participat în alaiul care a însoțit sicriul fostului primar din Gdansk, Pawel Adamowicz, înjunghiat recent la un eveniment caritabil.

O maşină a transportat corpul lui Adamowicz la viteză mică prin Gdansk de la Muzeul Mişcării Solidaritatea, care a contribuit la înlăturarea comunismului în Polonia acum 30 de ani, trecând pe lângă şcoli, muzee şi alte locuri semnificative din viaţa lui Adamowicz în drum spre principala biserică din oraş, Basilica Sfânta Maria, unde a fost înmormântat sâmbătă.

Străzile au fost blocate, oamenii aducând un omagiu lui Adamowicz, cel care a condus oraşul din 1998

Pawel Adamowicz a fost atacat pe scenă în timpul unuia dintre cele mai mari mari evenimente caritabile din Polonia duminica trecută şi a murit în următoarea zi.

Polițiștii polonezi l-au arestat pe bărbat în vârstă de 27 de ani, ca autor al crimei, acesta susținând că fostul partid al primarului l-a trimis la închisoare, unde a fost torturat.

Autorităţile au reţinut în ultimele zile cel puţin 10 persoane care au instigat la crimă sau la alte forme de agresiune după moartea lui Adamowicz.

 

Radu Ștefan

 

Sursa: Blacknews.ro