În perioada 4-24 februarie 2019, Centrul Cultural pentru Studii Indiene aduce la Cluj Povestea adevărată a lui Maitreyi Devi. Ce înseamnă povestea adevărată a lui Maitreyi? Ce am ştiut până acum e o reinterpretare, e o altă privire asupra poveştii de dragoste dintre Eliade şi Maitreyi?

Mihaela Gligor: Majoritatea cititorilor o cunosc pe Maitreyi în calitatea ei de personaj al romanului lui Mircea Eliade. Însă Maitreyi a fost mai mult decât un personaj. Ea a fost o femeie extraordinară, o poetă, eseistă, a câştigat o mulţime de premii, a conferenţiat peste tot în lume, a condus un orfelinat, a făcut o mulţime de lucruri extraordinare. Lumea nu ştie partea aceasta. M-am gândit că ar fi interesant să avem o serie de evenimente dedicate femeii Maitreyi Devi, care să aducă o altă faţetă a personalităţii ei.

Carmen Sas: Asta înseamnă că te-ai gândit la mai multe momente speciale?

Mihaela Gligor: Da, avem o serie de 10 evenimente confirmate (s-ar putea să fie chiar mai multe) în mai multe locaţii din Cluj-Napoca. Cel mai important, care se întinde pe întreaga perioadă menţionată: 4-24 februarie 2019, este o expoziţie cu manuscrisele ei, scrisorile ei către profesorul american Mac Linscott Ricketts, biograful lui Eliade, care vor fi expuse pentru prima dată în lume. Vor fi expuse la Muzeul Universităţii Babeş-Bolyai. Vernisajul va avea loc în 4 februarie de la ora 13:00.

Carmen Sas: Cum ai intrat în posesia scrisorilor?

Mihaela Gligor: Le-am primit. Profesorul american, Mac Linscott Ricketts, pe care îl cunosc de vreo 14 ani, şi-a făcut ordine în bibliotecă. Mi-a trimis o mulţime de cărţi importante în munca mea de cercetare. El m-a întrebat: „Am nişte scrisori ale lui Maitreyi. Le vrei?” Cum să nu le vreau?

Subiectul acestor scrisori este Mircea Eliade. Le-am primit în 2012 şi atunci le-am tradus şi le-am publicat la Casa Cărţii de Ştiinţă, într-o colecţie de carte indiană pe care o coordonez.

Citește mai mult pe: Radio Cluj