Carnivorii au o vorbă: „cea mai bună legumă e carnea”. Ei, iată că pentru ei există şi vegetala cu gust de carne de porc. Se cheamă jackfruit, este un fruct exotic extrem de sănătos, care a apărut şi la noi în ţară. Se găseşte proaspăt la conservă sau sub formă de cuburi prefierte.

Jackfruit este considerat cel mai mare fruct din lume. Greutatea lui variază între 5 şi 45 kg, creşte în copaci în India şi este vândut cu preţuri cuprinse între 1,5 şi 3 dolari kilogramul.

Se poate consuma necopt, copt, crud sau gătit, în diverse combinaţii. Ajuns la maturitate, are o aromă dulce şi fructată, iar în stadiu imatur are un gust neutru, care se asociază bine cu mirodeniile.

Când e gătit, capătă un gust de carne de porc. Un singur fruct ar putea să hrănească o familie întreagă, asta atât datorită mărimii sale, cât şi numeroaselor moduri în care oamenii au învăţat să pregătească fructele: se poate consuma sub formă de suc, chip-uri, îngheţată, chiar şi făină.

Începe să devină tot mai cunoscut şi în România, unde se găseşte la conservă sau sub formă de cuburi deshidratate. În unele supermarketuri se găseşte şi proaspăt, la preţuri exorbitante de 60 de lei kilogramul.

NapocaNews