Marți, 15 ianuarie 2019, de Ziua Culturii Naționale și a comemorării poetului național Mihai Eminescu, la 169 de ani de la nașterea sa, la Cluj-Napoca au avut loc mai multe evenimente cultural-artistice, cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a autorităților locale, județene și militare, a numeroși oameni de cultură, elevi și studenți de la instituțiile de învățământ clujene.

Cu această ocazie, de la ora 11:00, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a oficiat o slujbă de pomenire la statuia poetului național Mihai Eminescu, amplasată în fața Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.

Cu această ocazie, IPS Andrei a rostit un cuvânt evocator despre personalitatea marelui poet.

De asemenea, au luat cuvântul primarului municipiului Cluj-Napoca, domnul Emil Boc și poetul Horia Bădescu, reprezentantul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, care a vorbit despre poetul Mihai Eminescu și despre semnificația Zilei Naționale a Culturii Române.

La final, a avut loc ceremonia de depunere de coroane și flori la statuile lui Mihai Eminescu și Lucian Blaga, iar Corul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca a interpretat câteva cântece pe versurile poetului național, fiind dirijat de pr. prof. Petru Stanciu.

Ceremonia a fost urmată de un spectacol liric în foaierul Teatrului Naţional, intitulat „Recital de lieduri și poeme românești”, susținut de artiştii Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca: soprana Oana Trâmbițaș și mezzosoprana Alexandra Leșiu.

De asemenea, au interpretat din lirica eminesciană actorii Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca: actrița Alexandra Tarce și actorul Ruslan Bârlea.

Spectacolul a fost acompaniat la pian de pianistul Lucian Dușa. Regia spectacolului este semnată de Ruslan Bârlea, iar regia muzicală de Iulia Merca, titrează Radio Renașterea.

La eveniment au participat numeroși clujeni, oameni de cultură, reprezentanti ai autorităților locale, județene și militare, elevii de la școlile și liceele clujene, printre care elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca și un grup de copii de la Grădinița Universității Babeș-Bolyai.

NapocaNews