Hibiscusul, o plantă medicinală tot mai prezentă pe piața produselor naturiste din țara noastră, are efecte fortifiante și relaxante. Superbele flori ale acestei plante, provenite din zona Orientului, sunt incluse în compoziţia multor remedii naturale cu efect remarcabil în bătălia cu stresul.

În preparate medicinale, hibiscusul este folosit frecvent sub formă de flori din specia Hibiscus sabdariffe, originală din zona Orientului și a Asiei.

Din florile speciei Hibiscus Sabdariffa se prepară infuzii, decocturi şi băuturi cu proprietăţi calmante şi reconfortante, care revigorează organismul şi combate efectele stresului.

„Infuziile preparate din hibiscus sunt eficiente în tratamentul multor afecţiuni survenite pe fond nervos, printre care indigestiile, oboseala cronică şi hipertensiunea arterială. Preparatele cu flori de hibiscus s-au dovedit un leac foarte eficient pentru hipertensivi. Studiile recente arată o eficienţă deosebită a preparatelor cu hibiscus, echivalentă cu medicamentele alopate recomandate hipertensivilor.

Florile speciei Hibiscus Sabdariffa reduc absorția alcoolului în organism și, de aceea, terapeuții le recomandă în combaterea alcoolismului. Totodată, această plantă combate deranjamentele digestive și alungă stările de oboseala fizică și psihică prelungită. În urma studiilor de laborator, fitoterapeuţii au mai descoperit încă un beneficiu pentru sănătate oferit de această plantă. Efectele stimulatoare ale acestei specii de hibiscus sunt la fel de mari ca și cele de cafea. De aceea ceaiurile de hibiscus înlocuiesc cu succes cafeaua de dimineaţă.

”Toate aceste beneficii se datorează substanţelor active din compoziţia plantei: acidul hibiscic, hibiscina, hibiscitrina alături de alţi cinci acizi, citric, ascorbic, malic, tartric, oxalic şi un ulei specific plantei. Când sunt amestecate cu măceşele (fructe apreciate pentru conținutul de vitamina C), dar şi cu alte fructe de pădure, ceaiurile de hibiscus au efecte remarcabile în bătăia cu stresul”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, în studiul ”Din florile de Hibiscus Sabdariffa se prepară băuturi cu proprietăți calmante și reconfortante care alungă oboeala și efectele stresului”.

De-a lungul deceniilor, aceste flori de hibiscus sunt recomandate de fitoterapeuţi ca un stimulent pentru digestie, deoarece ceaiul combate constipaţia şi îndepărtează gazele. Se consumă zilnic câte două-trei căni de infuzie.

NapocaNews