„Ieri 4 februarie orele 18.00 , la sediul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a UBB de pe str. Napoca , a avut loc o întâlnire (memorabilă din punctul meu de vedere) cu jurnalistul şi istoricul Thierry Wolton, autorul monumentalei „Istoria mondială a comunismului”, cu ocazia lansării primului volum al acesteia (Călăii) la Cluj.

Este într-adevăr o carte pentru documentarea şi scrierea căreia autorul i-a dedicat am putea spune o viaţă de om.Din punct de vedere tematic, documentar şi metodologic, îndrăznesc să spun, Dl Wolton se „bate” de la egal la egal cu echipe foarte mari de cercetători / istorici de la cele mai prestigioase universităţi din lume , dar care s-au „rezumat” la cca o treime din numărul de pagini scrise de către acesta, în legătură cu această temă.

Această carte atât de bine şi cuprinzător scrisă , cu atâta implicare gazetărească (sufletească) în privinţa documentării, în atâtea ţări şi într-o perioadă de aproape 50 de ani, da, poate este în primul rând viziunea a unui jurnalist (de excepţie) şi nu neaparat lucrarea unui istoric supus diverselor canoane academice.Eu cred însă că este foarte bine aşa. De altfel Dl Wolton a spus-o , nu a fost preocupat în mod special de o redactare ce să fie în ton cu ultimele abordări, metode etc. academice (universitare) ci doar de încercarea de a prezenta cât mai bine şi mai complet adevărul crud privind aceste regimuri criminale odioase din toată lumea. De altfel Franţa intelectualilor de stânga (universitari, scriitori, presă etc.) a fost extrem de rezervată în legătură cu această apariţie editorială. Evident că pe mine unul aceasta nu m-a surprins deloc, că doar ţtim prea bine că este înbâcsită de neomarxişti. În schimb , sunt convins, că milioane de cititori de pe întreg mapamondul începând cu cei din fostele/actualele ţări comuniste vor citi cu mult interes şi sinceră admiraţie pentru autor cel trei volume însumând cca 3.500 pagini.

E foarte important şi faptul că fiecare din cele trei volume are o temă precisă ( Călăii-I,Victimele-II şi Complicii-III). Prin efortul traducătorilor şi redactorilor de la Humanitas, se pare că până la sfârştul acestui an va apărea şi vol. II iar anul viitor şi cel de al III-lea.
Personalitatea autorului este cuceritoare. Mi-e drag acest francez !Face parte dintre intelectualii (istorici) , din păcate încă într-un număr mult prea mic , care se situează contra curentului (neo)marxist şi în general revoluţionist susţinut de un număr covârşitor încă de adepţi , în această ţară care a dat atâtea spirite luminate. Dar e foarte bine că vocile unor Fouret, Besancon, Sevillia,Curtois şi bineînţeles Wolton se fac tot mai mult auzite şi, mai ales că, procesul demitizării „marii” revoluţii franceze şi a „seducătorului” comunism, pare să fie ireversibil.
Cartea a fost prezentată cu competenţă şi elogios de către profesorii Cipăian şi Ţârău din cadrul catedrei specializate în istoria comunismului a facultăţii gazdă.
Trebuie să remarc şi faptul că Dl. Wolton a introdus (patentat cumva!) în discuţie şi termenul de CLASICID ce ar trebui să definească crimele în masă ale comunismului”, titrează economistul Emil Culda pe Facebook.

NapocaNews