Italia şi Grecia au transmis joi după-amiază că nu îl vor recunoaşte pe liderul opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, drept preşedinte interimar, avertizând că trebuie evitat un război precum cel din Libia, în contextul în care alte ţări din Uniunea Europeană au semnalat că ar putea urma exemplul SUA.

„Italia nu îl recunoaşte pe autoproclamatul preşedinte al Venezuelei Juan Guaidò. Este vorba de principiul noningerinţelor externe, recunoscut de Naţiunile Unite”, a declarat Manlio Di Stefano, secretar de stat în Ministerul italian de Externe, citat de TGcom24.Mediaset.it.

„Noi suntem în totalitate împotriva ideii că o ţară sau un grup de ţări terţe ar putea determina politicile interne ale altui stat. În prezent, interesul cel mai mare este să evităm un război în Venezuela. Această greşeală a fost făcută în Libia şi toată lumea recunoaşte acest lucru. Trebuie să evităm acest lucru în Venezuela”, a subliniat oficialul italian.

Guvernul Greciei a avertizat, conform agenţiei ANSA, că nu vrea „o nouă Libie în America de Sud”. „Uniunea Europeană trebuie să asume un rol de mediere, nu să se ralieze iniţiativelor altor mari puteri”, a declarat Giorgios Katrougalos, secretar de Stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Atena.

Franţa îl va recunoaşte pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei dacă nu vor fi convocate alegeri prezidenţiale anticipate până duminică, a afirmat joi după-amiază premierul Édouard Philippe. În lipsa convocării alegerilor anticipate în intervalul de opt zile fixat de preşedintele Emmanuel Macron şi de alţi lideri europeni pe 26 ianuarie, „îl vom recunoaşte, în coordonare deplină cu parteneri europeni precum Germania, Spania şi Marea Britanie, pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei”, a declarat Édouard Philippe.

Germania, Franţa, Spania şi Portugalia au anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că ar putea să îl recunoască pe Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei în cazul în care Administraţia Nicolas Maduro nu va convoca în următoarele opt zile alegeri prezidenţiale anticipate.

NapocaNews