Distribuie articolul

Cu ocazia împlinirii a 67 de ani de la trecerea la cele veșnice a mucenicului martir Valeriu Gafencu, cel supranumit de Nicolae Steinardt ca Sfântul Închisorilor, a avut loc un parastas de veșnică pomenire la Biserica Sf. Prooroc Ilie din cartierul clujean Mărăști.

Parastasul a fost oficiat de părintele paroh Vasile Istrate.

Valeriu Gafencu a trecut pe 18 februarie 1952 la cele veșnice în penitenciarul sanatoriu Târgu Ocna, fiind închis de către comuniști pentru că era un promotor al mișcării naționalist creștine.

Printre ultimele cuvinte ale Mucenicului Valeriu au fost: „Nu uitati sa va rugati la Dumnezeu sa ne intalnim acolo cu totii. Doamne, da-mi robia care elibereaza sufletul si ia-mi libertatea ce-mi robeste sufletul“. Valeriu Gafencu încheia aceasta viata purificat prin rugaciune, traire spirituala inalta, depasind toate suferintele fizice fara nici o revolta.

La parastasul oficiat în memoria lui Valeriu Gafencu au participat circa o 50 de credincioși din parohiile clujene, majoritatea tineri.

Tot mai mulți creștini ortodocși propun canonizarea Sfântului Închisorilor comuniste din România. Valeriu Gafencu este considerat sfânt popular de către reprezentanții BOR.

NapocaNews