Actriţa Silvia Ghelan, un nume de referinţă în istoria Teatrului Naţional din Cluj şi a celui românesc, s-a stins din viaţă la vârsta de 95 de ani.

„Actriţă de o uluitoare complexitate, ea a abordat roluri din cele mai diferite categorii, rezolvate printr-o extraordinară gamă de mijloace”, arată un comunicat al Teatrului Naţional Cluj.

Actriţa a lucrat sub bagheta unor mari regizori, o colaborare de excepţie fiind aceea cu Vlad Mugur, sub a cărui direcţie de scenă a realizat personaje remarcabile: Clitemnestra în „Ifigenia în Aulis” de Euripide, Silvia în „Visul” de D.R.Popescu, Cesonia în „Caligula” de Albert Camus sau Olga în „Trei surori” de A.P. Cehov.

În cariera sa, actriţa Silvia Ghelan a realizat personaje şi în trei filme: Serata, Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu şi Întunericul alb.

Potrivit sursei citate, o pertinentă evocare a talentului ei actoricesc a fost făcută de criticul Nicolae Carandino, în cartea „Actori de ieri şi de azi”.

„Nobleţea Silviei Ghelan nu se poate stabili nici cu blazoane, nici cu pergamente; ea se afirmă în cea mai anodină conversaţie, ca şi în cel mai patetic rol. (…) Prezenţa Silviei Ghelan se manifestă (…) mai ales prin imponderabilele unei personalităţi luminate dinăuntru. Are în gest, în cuvânt, în grelele ei tăceri, o notă particulară, stranie, fără ca acest fel de a fi să o marcheze exclusiv pentru rolurile de mister şi de angoasă. Silvia Ghelan nici nu imită pe scenă, nici nu evocă. Se mulţumeşte să dezvolte şi să transforme, acordând cuvântului neaşteptate dimensiuni”, scrie Carandino.

În finalul cărţii pe care i-a dedicat-o marii actriţe, Justin Ceuca îi face actriţei un admirabil portet.

„Silvia Ghelan este ea însăşi un spectacol de frumuseţe, distincţie, cu profilul de efigie greacă, cu ţinuta dreaptă, parcă de neclintit, în acelaşi timp cu un mers uşor, cu o deosebită mobilitate a spiritului. (…) Pe chipul ei străfulgerează uneori urmele unor dureri încercate, dar stăpânite. Lumina artei se naşte de aici, din adâncurile fiinţei sale. (…) Fiinţa Silviei Ghelan se dezvăluie în viaţă şi pe scenă, dar păstrează mereu ceva ascuns, nedescoperit, care formează misterul existenţei ei, al alchimiei sale. De care suntem mereu atraşi, pe care nu-l uităm niciodată”, scrie, potrivit comunicatului, Ceuca în cartea ‘Silvia Ghelan’.