Deputatii USR Cristian Ghinea si Vlad-Emanuel Durus au depus o propunere legislativa prin care sa se interzica organizatiile si propaganda comunista.

Mai exact, in proiectul legislativ se prevede interzicerea constituirii organizatiilor cu caracter comunist, promovarea in public a doctrinei comuniste, negarea crimelor comunismului ori a efectelor acestuia, dar si raspandirea simbolurilor comuniste, cu exceptia activitatilor desfasurate in interesul artei, stiintei, cercetarii sau dezbaterii unei chestiuni de interes public, potrivit unei postari de pe siteul USR.

Potrivit initiatorilor, proiectul este un raspuns la toate atrocitatile care s-au intamplat in Romania intre anii 1945-1989, perioada in care un regim totalitar comunist a preluat controlul asupra vietii economice, sociale, politice si culturale a tarii, fiind incompatibil cu principiile democratice ale statului de drept. Initiatorii mai arata ca pentru poporul roman, comunismul a insemnat mii de victime, tortura, persecutia minoritatilor etnice, religioase, culturale ori a minoritatilor sexuale, reprimarea miscarilor studentesti, muncitoresti si a disidentilor politici.

De aceea, deputatii USR care au initiat proiectul considera ca pentru propaganda si activitatile comuniste trebuie aplicat un regim legal similar celui aplicat propagandei si activitatilor fasciste sau legionare. „Este anormal ca Romania sa trateze diferit cele doua totalitarisme care au ravasit-o in secolul XX”, arata initiatorii.

Cristian Ghinea argumenteaza spunand ca aplicarea unor astfel de masuri ar fi o garantie ca un regim totalitar comunist nu se va mai intampla.

NapocaNews