Manifestarea de celebrare a eroilor Revoluției Române de la 1848 a avut loc joi,14 martie, ora 13:00, pe str. Govora nr. 19, la placa „Tinerimea română de la 1848”, aflată pe casa parohială a bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.

Evenimentul a cuprins: desfăşurarea serviciului religios, oficiat de către un sobor de preoți conduși de Pr. Bogdan Ivanov, consilier cultural al Mitropoliei,  și Pr. Dan Hognogi, o disertaţie istorică despre semnificaţia debutului revoluţiei ardelene de către dr. Vasile Lechințan, iar la final un ceremonial de depuneri de jerbe de flori din partea primăriei clujene și a parohiei ortodoxe ”Adormirea Maicii Domnului”.

Istoricul Vasile Lechințan a subliniat importanța reuniunii tinerilor revoluționari români de la Cluj, care au pus bazele programului revoluționar pentru drepturile și libertățile românilor din Ardeal. Unii dintre ei au plătit cu libertatea și viața dreptul lor de a lupta pentru democrație în Transilvania de la 1848/1849.

La eveniment a fost prezent un numeros public, în frunte cu prof. univ. dr. Ion Bolovan, prorector UBB, scriitor Mircea Arman, directorul revistei Tribuna și Tiberiu Groza, președintele Asociației cultural-patriotice ”Avram Iancu”.

Revoluția Română de la 1848 a început la Cluj-Napoca. Întâlnirea din casa parohială a Bisericii naționale de la Cluj–Mănăştur, din noaptea de 27 spre 28 martie 1848 (stil vechi), a tinerilor revoluţionari români: Ioan Buteanu, Florian Micaş (avocat în Cluj), Ioan Suciu, Iosif Hodoş, Oprea Moroianu (cancelişti la guberniul Transilvaniei, în Cluj) şi Alexandru Papiu Ilarian, au redactat primul proiect de program cunoscut al Revoluţiei Române. Majoritatea punctelor stabilite în acest proiect au fost incluse în Petiţia naţiunii române, adoptată pe „Câmpul Libertăţii” de la Blaj din 3/15 Mai 1848 şi apoi înaintată Dietei Transilvane.

La o lună de la întâlnirea din cartierul Mănăştur, în noaptea de 26 spre 27 aprilie, fruntaşul revoluţionar român Florian Micaş este arestat în Cluj.

Manifestarea a fost organizată de către Parohia ortodoxă ”Adormirea Maicii Domnului”, Mitropolia Clujului și Primăria Cluj-Napoca.

Participanții au solicitat public ca manifestarea să se organizeze anual în luna martie.

NapocaNews