„Flori în zeghe – Femei în închisorile comuniste”: conferință organizată vineri, 8 martie, de la ora 18.00, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei în cadrul Zilelor Memorialului Gherla.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită să luați parte vineri, 8 martie, de la ora 18.00, la conferința „Flori în zeghe – Femei în închisorile comuniste”, care propune, împreună cu publicista Doina Jela și fosta deținută politic Niculina Moica, o temă de reflecție și rememorare a destinelor contorsionate de prigoana îndreptată împotriva „dușmanelor de clasă”: „Un altfel de Zi a Femeii, din închisoare”.

Evenimentul va deschide prima ediție a Zilelor Memorialului Gherla, organizate între 8 și 10 martie de Asociația Memorialul Gherla și Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici, o serie de trei întâlniri-eveniment care evocă suferințele foștilor deținuți politici anticomuniști. Manifestările vor continua sâmbătă, 9 martie, la Gherla, pe Dealul Cărămidăriei, lângă „Cimitirul cu cruci”, la hramul mănăstirii ortodoxe Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla, va fi slujită Sfânta Liturghie de un sobor de preoți, în frunte pe IPS Părinte Mitropolit Andrei al Clujului. La sfârșitul slujbei va avea loc un parastas de pomenire a foștilor deținuți politici anticomuniști, oficiat și de părintele Gavriil Burzo, el însuși fost deținut politic al Penitenciarului Gherla. Zilele Memorialului Gherla se vor încheia duminică, 10 Martie, la Gherla, cu concertul de muzică străveche „Văz Duh”, în interpretarea lui Nicolae Pițiș din Țara Lăpușului (căruia Ministerul Culturii i-a acordat titlul onorific de Tezaur Uman Viu), al cărui tată a fost întemnitat la Gherla, și a Mariei-Casandra Hauși, ucenița rapsodului (câștigătoare a Trofeului „Maria Tănase”).

Agendă utilă:
„Flori în zeghe” – Femei în închisorile comuniste
Muzeul Etnografic, Cluj-Napoca
8 Martie, ora 18.00

Liturghia Arhierească și parastasul foștilor deținuți politici
Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla, Dealul Cărămidăriei, str. Cărămizii nr. 2A, Gherla
9 Martie, ora 09.30

Concert „Văz Duh” – Nicolae Pițiș și Maria-Casandra Hauși
Escape Events, Gherla
10 Martie, ora 18.00