Ieri, 9 martie, cu ocazia Zilei Comemorarii Detinutilor Politici Anticomunisti, Asociația Neamunit a adus un omagiu celor care au murit pentru libertate, pentru idealul unei Românii altfel.

”I-am evocat pe ei, pe eroii anticomuniști cunoscuti si necunoscuti, coloana vertebrala a neamului romanesc din perioada de trista amintire..!

👉Marsul Tacerii a inceput la ora 19, in fata Catedralei Mitropolitane Ortodoxe si am pornit impreuna spre Monumentul Rezistentei anticomuniste de la intrarea in Parcul Central. Clujenii au adus flori si au aprins candele!

Începând cu anul 2012, în România, pe data de 9 martie se comemorează oficial Ziua Deținuților Politici Anticomuniști. Între anii 1946 si 1964, în România comunistă au existat circa 120 de închisori și lagăre de muncă silnică pentru deținuți politic, considerați oponenți ai regimului. În aceste închisori și lagăre au ajuns aproape 2 milioane de români: bărbați și femei, tineri(de la 12 ani) până la bătrâni de peste 90 de ani, din toate categoriile sociale, de diferite etnii si religii. Aproape toți au fost închiși în condiții grele, înfometați, torturați, ținuți în frig și arșiță, fără tratamente medicale. Câteva sute de mii au murit în aceste închisori și lagăre, din cauza regimului de exterminare. Restul au scăpat cu traume majore.

Anul acesta Neamunit a organizat marșuri ale tăcerii, începând cu ora 19, în București, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara și Târgoviște” se arată într-un comunicat al asociației patriotice.

Cu o zi înainte, Primăria clujeană a organizat o manifestare a autorităților locale în memoria rezistenței anticomuniste la monumentul deținuților politici din Parcul Central.

NapocaNews