In acest an, celebrul Targ de artă al dealer-ilor americani, numit “The Art Show” sau ADAA (Art Dealers Association of America), desfăsurat in aceeasi locatie emblematică, Park Avenue Armory, ne-a coplesit cu artisti contemporani. Marii artisti moderni ai Europei au lipsit aproape cu desavarsire, doar Paul Kasmin Gallery a expus timid o lucrare de Max Ernst. In rest au dominat artistii americani contemporani si galeriile din New York, peste 50. Din tara, mai prezente au fost galeriile din San Francisco, apoi cele mai reprezentative pentru forta dealerilor (= vanzatori intermediari de artă) din Boston, Chicago, Los Angeles, San Antonio, Houston sau Philadelphia. In total, 72 de galerii.

A fost sarbatoarea artistilor mai putin cunoscuti, care ne-au aratat care sunt directiile si tendintele artei americane de azi. Am admirat si lucrari ale unor consacrati contemporani, ca Jennifer Bartlett, Elmer Bischoff, James Brooks, Robert Bechtle, Oscar Florianus Bluemner, Brian Calvin, Dove Allouche, Josef Albers sau Joan Bankemper, cu podoabele sale de ceramica de la Hoffman Gallery.

De altfel, invazia de obiecte decorative, din ceramica, polyester, teracota sau ghips a dominat, a creat impresia unui kitsch cultivat de casele avute, de snobii milionari. Experimentul si cautarile socante, ba sfidatoare la adresa unui realism constructivist, in stilul lui Ed Ruscha, au fost cele mai atragatoare. Nu a lipsit Tara Donovan, cu constructiile ei socante din materiale diverse. Nu am vazut ceva absolut nou, doar incercari puternice de a face altfel ceea ce s-a mai facut. Astfel de priviri neobisnuite ne-au aratat artisti ca Jordan Casteel, Louisa Chase (replici la Polock), Richard Diebenkorn, Marsha Cottrell, Lesly Dill, Werner Drewes, George Grosz, cu personajele lui fantomatice, Maira Kalman, Sam Gilliam sau Rackstraw Downes. Impresinante au fost si expozitiile de fotografii din filme sau desene pictate, ca personajul Ginny al lui Alice Neel. Cu totul aparte la McEnery Gallery era expozitia lui Judy Pfaff numita “Ragamala”. Carrie Moyer expunea lucrari in stilul lui Georgia O’Keeffe, iar Beverly Pepper il sugera pe Giacometti. Robert Longo a creat personajul Mark, care se rusina de lume.

De fapt, foarte multe lucrari abordau cu umor, uneori cu spirit satiric, teme clasice, precum face Judith Linhares in lucrarea “Sphinx”. Expereinte sophisticate ne arata Barbara Kasten, Gordon Poons, Thomas Lanigan-Schmidt sau Georgfe Morris. Nu pot sa nu-i amintesc pe Ad Reinhardt, Annabeth Rosen, Susan Rothenberg, William Villalongo, straniul Robert Zandvliet sau pe o portretista ca Mary Cassatt. Dar cel mai mult m-a impresionat regalul oferit de Nicolas Africano la Weinstein Gallery, din Minneapolis, care, in ciclul “Garbo Figure”, a creat in forme picturale si sculpturale un personaj memorabil. Weinstein nu are nici o legatura cu celebrul producator de film, care a devenit reperul negativ al hartuirii sexuale din America.

Ca un fel de reactie la aceasta realitate plastica racordata numai la prezent, am retinut atitudinea galeriei newyorkeze Jill Newhouse, care a propus o paralela intre Delacroix si cativa artisti contemporani, ca Peter Doig, Elizabeth Peyton si Cecily Brown, care au realizat tablouri “After Delacroix”, in maniera lui Picasso.
ADAA este un targ special, fiindca se adreseaza indeosebi dealerilor si realizeaza conectii intre vizitatorul initiat, expert si opera.

The Art Show este un targ non-profit care a adunat peste 31 milioane de dolari pentru actiuni caritabile. In America nu exista pomeni de la stat. Se fac astfel de evenimente care devin simboluri caritabile. Cred ca, dupa felul (prost) cum se americanizeaza, Romania nu va ajunge nici in 200 de ani la o asemenea realitate fireasca. Giganticele sume care sunt primite de la UE se duc pe apa sambetei, la sute de institutii falimentare, care nu produc nimic, doar profita si consuma. Trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca majoritatea nostalgicilor din Romania viseaza la reinstaurarea comunismului, ceea ce este de plans, fiindca inapoi nu se mai poate, iar inainte mergem ca racul!

Martie este luna marilor targuri de arta. Asteptam cu nerabdare sa vedem ce ne ofera cel mai are targ de arta al Americii si al lumii, The Armory Show.

Grid Modorcea, Dr. in arte
Corespondenta de la New York