Paul Manafort, fostul şef de campanie al preşedintelui american Donald Trump, a fost condamnat joi la 47 de luni de închisoare de un judecător american pentru fraudă bancară şi fiscală descoperită în timpul anchetei lui Robert Mueller privind rolul Rusiei în alegerile din 2016, transmite CNN.

Procurorii au solicitat închisoare de la 19 până la 24 de ani pentru cele opt acuzaţii pentru care veteranul consultant politic republican a fost găsit vinovat de un juriu din Alexandria în august anul trecut.

Manafort, în vârstă de 69 de ani, s-a confruntat cu o sentinţă care l-ar fi păstrat, în esenţă, în închisoare pentru tot restul vieţii.

Chiar şi condamnat la doar patru ani de închisoare, sentinţa este cea mai lungă dată oricărui inculpat din ancheta procurorului Mueller.

Manafort a fost găsit vinovat vara trecută pentru fraudarea băncilor şi a guvernului şi pentru că nu a plătit impozite pe veniturile pe care le-a câştigat din consultările politice din Ucraina în valoare de milioane de dolari.

După înlăturarea preşedintelui ucrainean,Viktor Ianukovici, au declarat procurorii, Manafort a minţit băncile pentru a obţine împrumuturi şi pentru a-şi menţine un stil de viaţă opulent, cu case de lux, costume de designer şi chiar o jachetă de piele de struţ de 15.000 de dolari.

Manafort a vorbit pe scurt despre modul în care rugăciunea şi credinţa l-au ajutat în acest timp şi i-a cerut judecătorului TS Ellis „să fie milostiv”.

„Ultimii doi ani au fost cei mai dificili ani pentru familia mea şi pentru mine”, a spus Manafort, care se afla într-un scaun cu rotile, purtând o salopetă verde pe care se citea „ALEXANDRIA INMATE”.

Manafort se confruntă cu încă un proces în Districtul Columbia, unde a pledat vinovat într-un caz separat legat de activităţi ilegale de lobby.

NapocaNews