Trei ani de studiu pentru inventarierea păsărilor din campusul USAMV Cluj-Napoca, în colaborare cu SOR Cluj. 15 liceeni cu deficienţe de auz, invitaţi la lansarea panourilor cu peste 50 de specii de păsări.

Campusul USAMV Cluj-Napoca este un mediu urban care oferă habitatul ideal pentru numeroase specii de animale sălbatice, iar întinderea sa, de aproximativ 23 de hectare, contribuie în mod special. Pe lângă cele câteva specii de mamifere mai cunoscute (veveriţe, arici, vulpi, chiţcani, iepuri), aici trăiesc sau cuibăresc peste 50 de specii de păsări, unele mai comune, altele mai rar vizibile ochiului neexperimentat.

Pentru a celebra biodiversitatea şi a o face cunoscută, specialiştii noştri împreună cu cei de la Societatea Ornitologică Română (Filiala Cluj) au realizat un inventar al păsărilor din trei tipuri habitatele întâlnite în campusul nostru: zăvoi şi cursuri de apă, tufişuri şi zone deschise şi pădure.

„Observaţiile au fost realizate pe durata a trei ani (2015-2017). Pe baza acestor date, au fost realizate şase panouri în format mare (câte două pentru fiecare tip de habitat), care prezintă 55 de specii de păsări din campus, utilizând desene originale create special de artişti colaboratori ai SOR. Panourile prezintă denumirile păsărilor (atât cea ştiinţifică, cât şi denumirile populare în limbile română, engleză, franceză şi maghiară), precum şi principalele elemente de biologie. Panourile au fost amplasate în campusul USAMV Cluj-Napoca unde pot fi admirate atât de către studenţi, cât şi de către vizitatori”, a explicat Prof. Dr. Andrei Daniel Mihalca, cel care a coordonat proiectul.

„Am răspuns cu interes şi entuziasm chiar, solicitării colegilor de la USAMV Cluj-Napoca de a realiza împreună panouri cu speciile de păsări care pot fi întâlnite în campusul universităţii. Parcul campusului este superb, o zonă cu biodiversitate mare, iar acest lucru este reflectat foarte bine de lista lungă de specii observate de ornitologi de-a lungul anilor, dintre care am ales pentru panouri 55 de specii mai reprezentative. Este evidentă importanţa unor spaţii verzi de dimensiuni mari, cu diferite zone de vegetaţie, care aduc cu sine o varietate foarte mare de vieţuitoare, chiar şi în mediul urban. Sperăm ca prin aceste panouri, cel puţin studenţii USAMV Cluj-Napoca să recunoască mai multe specii de păsări cu care împart oraşul” a declarat Teodora Domşa, coordonatorul Biroului teritorial al Societăţii Ornitologice Române.

Iniţiativa derulată de USAMV Cluj-Napoca şi SOR (Filiala Cluj) se doreşte a fi şi una educativă, astfel că un grup de elevi de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienţi de Auz Cluj-Napoca sunt invitaţi în 15 martie, de la ora 12.00, la o întâlnire cu Prof. Dr. Andrei Daniel Mihalca şi reprezentanţi ai SOR Cluj pentru a afla mai multe detalii despre zecile de specii de păsări care habitează în campusul nostru.

Copiii vor fi însoţiţi de diriginta lor şi vor avea parte de interpretare mimico-gestuală pentru a înţelege cât mai bine toate explicaţiile specialiştilor. De asemenea, elevii vor face şi un tur al campusului nostru, care va include şi Clinica Veterinară de Urgenţă, Clinica de Ecvine, acvariul şi Grădina Botanică.

Întâlnirea va avea loc în faţa panourilor montate în zona platoului din faţa Aulei „Mihai Şerban”.

NapocaNews