În weekend-ul 2-3 martie 2019 peste 50 de tineri au participat la „Zilele Prieteniei”, eveniment organizat de Biroul de Tineret al Arhiepiscopiei Clujului. Evenimentul, aflat la prima ediție, a oferit un prilej membrilor asociațiilor si grupurilor de tineret clujene să se întâlnească, iar celor care încă nu fac parte din acestea, să le cunoască și să lege noi prietenii.

În dimineața zilei de sâmbătă, participanții au fost întâmpinați de voluntari în sala „Nicolae Ivan” din curtea Mitropoliei și au fost provocați să se cunoască în cadrul unui joc de socializare. Ziua a început cu un cuvânt introductiv susținut de organizatori, după care a urmat o slujbă de Tedeum în paraclisul Seminarului Teologic, avându-l în mijlocul lor pe părintele Alexandru Ciui, protopop de Cluj II.

Programul a debutat cu o prezentare a activităților de tineret din Arhiepiscopia noastră, în cadrul căreia a luat cuvântul câte un reprezentat al grupurilor, invitându-i pe cei prezenți la activitățile lor. Mai apoi, participanții și-au deschis inimile pentru a asculta experiențele unor invitați care, zi de zi, se străduiesc să dea o mână de ajutor semenilor lor, fiind implicați în diferite proiecte sociale. Aceștia au fost: Mihaela Tiba – a înfiinţat asociaţia „Inimioare Fericite”, care se ocupă de familiile defavorizate din zona Sălajului și a Sătmarului; Daniel Someşanu – iniţiator al programului „Masa caldă”, care asigură hrană pentru sute de oameni din Cluj-Napoca, Oradea și Satu Mare; Lorena Sacalîş – implicată într-un proiect social prin care ajută familiile copiilor internaţi la secţiile de oncologie din Cluj; Adina Lehene – coordonator regional al asociației „eLiberare”, care se ocupă cu diminuarea traficului de persoane și Alex Fechete – voluntar la Pata-Rât, care îl ajută pe pr. Gelu Săvărăşan să desfășoare activități în comunitatea rromă din Cluj.

După masa de prânz, participanții și-au arătat îndemânarea la atelierele pregătite de voluntari, având de ales dintre următoarele: broșe din fetru, prim-ajutor, litografii, brățări, cutiuțe decorate cu tehnica șervețelului, jocuri de societate, ghiozdane cusute și perne decorate.

O altă activitate a „Zilelor Prieteniei” a fost Treasure Hunt-ul, unde tinerii, împărțiți pe echipe, au avut de trecut 9 probe, răspândite prin oraș, punctele de oprire fiind mai multe locuri importante ale Clujului. Câștigătorii primelor locuri au primit premii în bani, pe care i-au donat unuia dintre proiectele sociale prezentate la grupurile de discuții, în funcție de decizia echipei.

Un alt moment deosebit al zilei de sâmbătă a fost sceneta „Prietenii efervescente” pregătită de trupa de teatru „Sfinții Filimon și Porfirie” formată din membri ASCOR Cluj. În deschiderea ei, tinerii au luat parte la un program muzical, cântând împreună cântece folk, acompaniați de chitară și de fluier.

Ziua de duminică i-a adunat pe toți la capela Facultății de Teologie Ortodoxă unde au participat la Sfânta Liturghie, la finalul căreia părintele Patriciu Vlaicu, profesor al facultății, le-a oferit tinerilor un cuvânt de îndemn, în care a subliniat importanța și tipurile prieteniei. După Sfânta Liturghie s-au îndreptat spre Seminarul Teologic pentru a lua masa. În continuare, invitatul Floyd Frantz, directorul programului „Sfântul Dimitrie” al Asociației Filantropice Medical-Creștine „Christiana” Cluj, le-a împărtășit experiența lui de viață și le-a vorbit despre dependențe și cum se pot trata acestea.

Pentru înviorarea participanților, voluntarii au organizat jocuri de grup în aer liber, jocuri de societate și joc popular, titrează Radio Renașterea.

Evenimentul s-a încheiat în paraclisul Seminarului Teologic, unde participanții au citit acatistul Sfântului Luca al Crimeii, alături de părintele Petru Buran. La finalul rugăciunii, părintele le-a spus un cuvânt de învățătură despre viața Sfântului Luca și despre implicarea tinerilor în viața Bisericii și a dăruit fiecărui tânăr câte o carte.

NapocaNews