La Cluj-Napoca s-a celebrat Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti la Monumentul Rezistenţei Anticomuniste din Parcul Central.

Parlamentul României a adoptat Legea nr. 247/2011 pentru declararea zilei de 9 martie Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, publicată în Monitorul Oficial partea I nr. 864 din 8 decembrie 2011, precizând că data de pomenire a celor care au decedat ca luptători împotriva comunismului să fie 9 martie a fiecărui an, de comemorarea celor 40 de Sfinţi Mucenici.

Evenimentul a demarat cu oficierea slujbei religioase de către IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, şi un sobor de preoţi.

Domnul Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca a prezentat un cuvânt de deschidere din partea Primăriei celor prezenţi la acest eveniment comemorativ: „Este o onoare pentru mine să fiu prezent la acest moment comemorativ în mijlocul foştilor deţinuţi politici, cu ocazia celebrării Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti. Am considerat că trebuie să aducem piosul nostru omagiu celor care au suferit în temniţele comuniste şi au luptat împotriva unui regim totalitar inuman, pentru ca noi să trăim astăzi în libertate şi democraţie. Comunismul a încercat să rupă România de Europa şi lumea civilizată, iar cei care se opuneau acestui sistem ideologic opresiv erau închişi în condiţii foarte dure, implementându-se un regim feroce de exterminare”.

Prof. univ. dr. Virgil Ţârăru din partea Universităţii “Babeş-Bolyai” a vorbit despre despre semnificaţia istorică a zilei deţinuţilor politici şi despre rolul important al celebrării memoriei foştilor deţinuţi politici de către mediul universitar.

Pepene Grigore, vicepreşedinte din partea Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Filiala Cluj, care a stat 10 ani în puşcăria bolşevică, a subliniat rolul luptei anticomuniste din gulagul regimului totalitar şi a apreciat implicarea primăriei clujene în comemorare.

La final, a avut loc o ceremonie de depuneri de jerbe de flori la monument din partea principalelor instituţii şi asociaţii locale.

La eveniment au participat peste 100 de elevi clujeni.

NapocaNews