Gustos şi sănătos, avocado poate fi consumat crud, copt, gătit ca sos sau supă, dar şi în asociere cu alte alimente.

Acest fruct figurează pe lista alimentelor cu cele mai înalte valori nutriţionale, conţinând o mare varietate de substanţe nutritive, inclusiv 20 vitamine şi minerale. Iată ce beneficii aduce în organism!

Are proprietăţi antioxidante puternice, contribuind la prevenirea declanşării diverselor tipuri de cancer.
Are capacitatea de a proteja ficatul împotriva cirozei şi hepatitei virale, potrivit cercetătorilor japonezi.
Ajută la creşterea nivelului de colesterol bun în organism (HDL) şi la reducerea celui rău (LDL), precum şi la diminuarea numărului de trigliceride în sânge.

Menţine sănătatea sistemului cardiovascular, prin conţinutul în vitamina B6 şi acid folic, două substanţe care reglează nivelul. Întrucât conţine vitamina E, glutation şi grăsimi mononesaturate, avocado protejează inima şi susţine activitatea cardiacă.
Reglează hipertensiunea arterială, prin conţinutul bogat de potasiu.
Îmbunătăţeşte vederea, cu ajutorul carotenoidului numit luteină (ce previne şi stopează degenerarea maculară asociată cu înaintarea în vârstă şi cataracta).
Reglează nivelul glicemiei şi controlează diabetul, reducând rezistenţa la insulină a organismului, prin grăsimile sănătoase şi fibrele solubile conţinute.
Previne malformaţiile congenitale graţie acidului folic furnizat din plin organismului (250 g avocado pe zi asigură femeilor însărcinate 23% din doza de acid folic recomandată zilnic).
Întârzie procesul de îmbătrânire a organismului, prin antioxidanţii din compoziţie (în special glutationul), care întăresc sistemul imunitar, protejează celulele şi echilibrează funcţiile sistemului nervos.
Combate halena, curăţând sistemul intestinal şi reglând cantitatea de toxine din organism, precum şi înlăturând fenomenul de gură uscată.
Tratează diverse afecţiuni dermatologice (psoriazisul în special), prin efectul semnificativ de hidratare a pielii.
Înfrumuseţează pielea şi părul, conferindu-le strălucire şi vitalitate.

Creşte densitatea osoasă, prin conţinutul bogat în vitamina K (aşadar, previne osteoporoza şi ajută sistemul osos al copiilor să se dezvolte în mod optim).
Menţine sănătatea sistemului digestiv, prin conţinutul de fibre insolubile (75%) şi solubile (25%). Fibrele insolubile curăţă colonul şi previne constipaţia şi cancerul colorectal, pe când cele solubile reglează apetitul, conform www.sfatulmedicului.ro.