Universitatea Babeș-Bolyai și Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei au organizat, la Cluj-Napoca, colocviul științific intitulat „RURALDACIA – Mediul rural în Dacia și Moesia Inferior”.

Evenimentul se va desfășura în data de 12 aprilie 2019, la sediul MNIT, str. C. Daicoviciu, nr. 2, începând cu orele 9:30.

Manifestarea este organizată în cadrul Proiectului de Cercetare Exploratorie, finanțat prin UEFISCDI, „Mediul rural în Dacia Porolissensis. Habitat, logistică și aprovizionare în Imperiul Roman”.

Vor fi prezentate studii referitoare la așezările din Cluj, dar nu numai.

Dintre titluri amintim:

Urban vs. Rural: unde își îngropau tezaurele? Un demers statistic (Cristian Găzdac, Petru Ureche, Ovidiu Oargă); Aspecte ale circulației bunurilor și mărfurilor pe Valea Oltului inferior, în epoca romană (Dorel Bondoc, Gabriela Filip); Așezări rurale indigene în Dacia romană (Sorin Nemeti, Luciana Nedelea); Aprovizionarea cu cai de rasă a armatei romane. Cazul alei II Pannoniorum și al fermei de la Juc-Herghelie (Alexandru Diaconescu, Radu Zăgreanu); Religie și habitat rural în vecinătatea orașului Napoca (Radu Zăgreanu, Dan Deac); Producție și nivel tehnologic în așezările din secolele III-IV și IV-V de la Suceagu (Coriolan H. Opreanu, Vlad-Andrei Lăzărescu); Așezările rurale romane de la Chinteni (Sorin Cociș, Vitalie Bârcă); O nouă așezare rurală romană, în teritoriul orașului Napoca (George Cupcea, Cosmin Onofrei, Ioniță Petiș, Viorica Rusu-Bolindeț).

NapocaNews