Mai multi politicieni de rang inalt, printre care fosti premieri, ministri de Externe si secretari generali ai NATO, condamna prin intermediul unei scrisori deschise politica administratiei Trump in Orientul Mijociu si cer UE sa respinga planul de pace al SUA daca nu e corect si pentru palestinieni.

Scrisoarea este semnata si de Dacian Ciolos, fost premier al Romaniei si lider al PLUS.

Documentul a fost publicat, luni, de cotidianul britanic The Guardian si este asumat de 25 de fosti ministri de Externe, 6 fosti premieri si doi fosti secretari generali ai NATO.

„Este timpul ca Europa sa se alature parametrilor principiali pe care ii sustinem in ceea ce priveste procesul de pace israeliano-palestinian”, se arata in document, semnatarii fiind sustinatorii solutiei celor doua state.

Europa, se mai arata in scrisoare, ar trebui sa respinga orice plan care nu include un stat palestinian alaturi de Israel, cu capitala Ierusalim pentru amandoua tarile.

„Din pacate, actuala administratie a SUA s-a indepartat de politicile traditionale ale Statelor Unite”, se mai arata in document, semnatarii criticand decizia lui Donald Trump din 2017 privind recunoasterea unei „singure pozitii fata de Ierusalim”.

In scrisoare se mai arata ca Washingtonul „se joaca cu securitatea si stabilitatea unor tari aflate in vecinatatea Europei”.

In aceste conditii, Europa trebuie sa fie „vigilenta” si sa „actioneze strategic” atunci cand Donald Trump isi va prezenta noul plan.

Scrisoarea a fost trimisa duminica Inaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe, Federica Mogherini, si tuturor ministrilor de Externe din UE aflati in functie.

Documentul este semnat de Jean Marc Ayrault, Carl Bildt, Wlodzimierz Cimoszewicz, Massimo D’Alema, Guy Verhofstadt si Dacian Ciolos, fosti premieri al Frantei, Suediei, Poloniei, Italiei, Belgiei si Romaniei.

Cei doi fosti secretari generali ai NATO care au semnat scrisoarea sunt Willy Claes si Javier Solana.

Pe lista semnatarilor se mai afla fostul presedinte irlandez Mary Robinson si doi fosti ministri de externe britanici – David Miliband si Jack Straw.